Un comerciant a omis depunerea Declarației unice timp de 3 ani / ANAF a derulat un control în octombrie

Un comerciant a omis depunerea Declarației unice timp de 3 ani / ANAF a derulat un control în octombrie
Masini secpnd-hand (foto Stocksolutions, Dreamstime.com)

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit un comerciant care nu și-a raportat veniturile, ce implică neefectuarea Declarației unice și nerespectarea obligației de plată a TVA-ului.

Conform documentației furnizate de Fisc, individul a efectuat, în intervalul 2021-2023, achiziții și vânzări de vehicule second-hand.

Acesta nu a completat Declarația unică (Formular 212) prin care ar fi trebuit să declare veniturile și să achite impozitul pe venit, contribuția la asigurările sociale (CAS) și contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Mai mult, analiza documentelor a evidențiat că în decembrie 2021 veniturile obținute din vânzarea de vehicule au depășit limita de scutire de 300.000 lei pentru TVA. Astfel, era necesară depunerea formularului 300 - Decont de TVA. În cazul în care a avut și operațiuni intracomunitare, era nevoie de un alt formular: 390 - Declarație recapitulativă pentru livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

Dacă ar fi procedat astfel, din 1 februarie 2022 ar fi devenit contribuabil plătitor de TVA.

Așadar, ANAF i-a calculat și a stabilit obligațiile de plată pentru TVA, impozit și contribuții. Fiscul nu oferă informații referitoare la sumele și identitatea persoanei din motive de confidențialitate fiscală. Aceasta are posibilitatea de a beneficia de amnistie, termenul limită fiind 19 decembrie, ceea ce îi va permite reducerea datoriei cu 25% și ștergerea penalităților.

Un incident similar a avut loc în luna martie, când un comerciant care nu și-a făcut declarațiile a fost obligat de ANAF să plătească TVA, impozit pe venit, CAS și CASS.

Reiterăm că ANAF a mai inspectat comercianți, însă la solicitarea Curții de Conturi. De exemplu, în 2022, Curtea de Conturi a observat că anumiți indivizi au comercializat mai mult de 50 de vehicule second-hand „din patrimoniul personal” și nu s-au declarat ca plătitori de TVA, deși au depășit praful de scutire de 300.000 lei.

În acest caz au fost implicate 7 persoane, dintre care una a fost inspectată de ANAF Sector 1 (DFRFP București – Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice). De la acea persoană s-au recuperat 52.260 lei pentru tranzacțiile efectuate între 2017 și 2022.

„În urma verificărilor efectuate asupra persoanelor fizice declarate ca fiind plătitoare de impozit pe venit din activități independente cu obiect de activitate comerț cu autoturisme, s-a constatat că autoritatea fiscală nu a identificat contribuabilii care obțin venituri din vânzarea autoturismelor”, a declarat Curtea de Conturi.

Referitor la cele 6 persoane care au realizat fiecare peste 50 de tranzacții cu mașini second-hand, dar nu au fost supuse verificării de către ANAF, Curtea de Conturi a afirmat că „organele fiscale nu și-au îndeplinit rolul activ”.

Aceste persoane ar fi trebuit să achite, pe lângă TVA, și celelalte taxe, acumulând o sumă totală de 187.514 lei, conform documentului menționat, sumă referitoare la anul 2022.

Recomandarea Curții de Conturi a fost ca directorul general al DGRFP București să dispună structurii subordonate să stabilească obligațiile fiscale pentru acele persoane: TVA, impozit pe activități independente și contribuțiile sociale datorate, precum și înregistrarea creanțelor și urmărirea încasării.

Sursă foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences