Una din cinci mașini din România beneficiază de asigurare RCA de la companii reglementate în Franța și Cipru / Noutăți în sectorul RCA în primele șase luni - EXCLUSIV
În prima jumătate a acestui an, peste 1,6 milioane de autovehicule din România erau acoperite prin asigurare RCA la Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru), companii care vând aceste polițe bazându-se pe pașaportul european, conform datelor preliminare furnizate de ASF. Acest lucru reprezintă aproximativ 22% din totalul vehiculelor asigurate RCA din România, număr aflat într-o continuă expansiune.
Piața RCA, afectată de falimentele City Insurance și Euroins, este rapid redresată de cele două companii – Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru) – care utilizează pașaportul european, conform dreptului de stabilire (FOE – libertatea de stabilire), fără a fi autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România.
Această procedură implică o notificare între autoritățile de supraveghere din UE, care confirmă că societatea care intenționează să activeze în alt stat membru (România, în acest caz) este autorizată să ofere servicii de asigurare și că respectă cerințele de solvabilitate.
Noutăți în piața RCA: Axeria și HD au atins aproape 18% din piață / Generali a avansat pe locul 4
Conform datelor preliminare ale ASF, în primele șase luni ale acestui an, românii au încheiat peste 1,64 milioane de contracte RCA cu Axeria și HD.
Comparativ cu cele peste 7,5 milioane de contracte active la 30 iunie, cei doi asigurători din Franța și Cipru dețin 21,9% din parcul auto asigurat RCA din România.
În primele șase luni ale acestui an au fost încheiate peste 4,3 milioane de contracte RCA, un sfert dintre acestea fiind atribuite Axeria Iard și Hellas Direct.
Groupama, Allianz-Țiriac și Grawe se mențin pe primele trei locuri atât în ceea ce privește numărul de contracte cât și al veniturilor din primele brute subscrise (PBS) din primele șase luni.
Compania Easy Asigurări, controlată de fondatorul Superbet, Sasha Dragic, a obținut autorizarea de la ASF în septembrie anul trecut pentru a oferi asigurări RCA, primele sale polițe fiind emise în luna iulie a acestui an.
Conform raportărilor, Easy Asigurări nu a subscris niciun contract de asigurare în primul semestru 2024, conform comunicărilor ASF.
Datele preliminare de la ASF indică faptul că Axeria și HD au ajuns la o cotă de piață de aproape 18% în primele șase luni ale acestui an, după ce în primul trimestru avuseseră 16,6% din totalul veniturilor RCA.
Pe de altă parte, Generali a depășit Axeria în venituri și a urcat pe locul 4 în piață, în timp ce Hellas Direct a avansat pe locul 6, depășind atât Asirom, cât și Omniasig în ceea ce privește veniturile obținute în primele șase luni.
Ce spun experții despre creșterea popularității RCA a Axeria și HD?
Care este motivul pentru care tot mai mulți români aleg să își asigure vehiculele la Axeria și HD? Aceștia au tarife mai competitive decât celelalte companii?
- „Axeria și HD aplică o abordare diferită în segmentarea riscurilor comparativ cu alți asigurători tradiționali, concentrându-se aproape exclusiv pe clienții persoane fizice cu domiciliul în afara orașelor mari”, a explicat Viorel Vasile, CEO Safety Broker.
Safety Broker, liderul pieței locale de brokeraj în asigurări, deține aproximativ 14% din totalul pieței RCA la sfârșitul primului semestru.
Există motive de îngrijorare cu privire la expansiunea Axeria și HD în România?
Un membru al ASF, Sorin Mititelu, a fost întrebat dacă ascensiunea RCA a acestor companii din Franța și Cipru ar trebui să suscite îngrijorări între consumatori.
- „Atâta timp cât dețin licență, înseamnă că respectă condițiile de autorizare, inclusiv cerințele de solvabilitate și lichiditate, care sunt în general similare în toate țările UE”, a declarat vicepreședintele ASF.
Cum pot românii să achiziționeze RCA de la firme din alte state UE?
În cadrul Uniunii Europene, orice asigurător autorizat și reglementat într-un stat membru are posibilitatea de a vinde asigurări în alt stat membru prin două metode:
- libertatea de stabilire (FOE – freedom of establishment), care presupune deschiderea unei sucursale în alt stat membru și vânzarea cu prezența fizică și contact direct cu consumatorii,
- libertatea de a presta servicii (FOS – freedom of services), care permite unui asigurător dintr-un stat membru să vândă direct asigurările în alt stat membru, fără a avea un sediu în acel loc.
Axeria Iard și Hellas Direct oferă RCA în România prin libertatea de stabilire (FOE), având sucursală în țară, și nu prin intermediul vânzărilor online din țările de origine.
Aceste firme comercializează polițele RCA exclusiv prin intermediul rețelelor de brokeri de asigurare și prin colaborări cu platforme online precum eMag.ro sau Pint.ro.
Înainte de a începe activitatea de vânzare a RCA în România, au fost obligate să devină membru al Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR).
De asemenea, contribuie la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), asigurând astfel că păgubiții sunt acoperiți în caz de faliment.
Pe site-urile web ale ambelor companii este disponibil numărul petițiilor și noi informații despre modul de soluționare a acestora.
Reclamațiile pot fi trimise atât companiilor respective, cât și către ASF prin platforma dedicată.
Cum poate interveni ASF în cazul unor firme reglementate în alte țări?
Sorin Mititelu a explicat că „supravegherea prudențială a acestor companii este responsabilitatea autorității din țara lor de origine”, dar ASF poate interveni în cazul în care se semnalează nereguli de comportament în piață.
- „Nu ASF impune sancțiuni companiilor de asigurări, ci autoritatea de supraveghere din statul lor de origine.
- Totuși, ASF poate, în cazuri extreme, să interzică dreptul unei companii de asigurări care operează pe baza licenței FOE sau FOS de a mai funcționa pe piața din România. Aceasta presupune un proces complex de analiză, verificări și posibile inspecții la sucursala din România, menținând o comunicare constantă cu autoritatea de reglementare din țara de origine. Este o măsură extremă, dar pot exista și alte intervenții vizând reglementarea sau modificarea anumitor practici pe piață, decizii ce pot fi luate de ASF”, a menționat Sorin Mititelu.
ASF analizează creșterea prețurilor RCA, în ciuda plafonării acestora de mai bine de un an
Prețurile RCA au înregistrat o creștere în primele trei luni ale acestui an atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme, media anualizată fiind de 1.386 de lei, o creștere de 18% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, în ciuda plafonării tarifelor din martie anul trecut.
La sfârșitul lunii iulie, ASF a anunțat că efectuaze verificări pentru a identifica probleme posibile, însă deocamdată această creștere este considerată justificată și în conformitate cu reglementările legale „cel puțin până la proba contrarie”.
Pentru a evita o creștere excesivă a prețurilor, ca urmare a falimentului Euroins, statul a decis în martie 2023 să plafoneze tarifele maxime la nivelul celor practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, această plafonare fiind prelungită.
Începând cu 1 ianuarie 2024, aceste prețuri vor fi plafonate la același nivel, dar se va permite o ajustare de maxim 6,8% în raport cu inflația.
Comisioanele brokerilor vor fi, de asemenea, limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.