Valorile celor „7 magnifici” de pe bursa americană au crescut cu peste 1,5 trilioane de dolari după suspendarea taxelor vamale de către Trump

Valorile celor „7 magnifici” de pe bursa americană au crescut cu peste 1,5 trilioane de dolari după suspendarea taxelor vamale de către Trump
Agent bursier, fotografiat pe 9 aprilie în interiorul Bursei de la New York, FOTO: Angela Weiss / AFP / Profimedia Images

Companiile incluse în grupul celor „Șapte Magnifici” de pe piața bursieră din SUA au câștigat miercuri peste 1,5 trilioane (1.500 de miliarde) de dolari în capitalizarea de piață, urmare a deciziei președintelui Donald Trump de a suspenda pentru 90 de zile noile taxe vamale, ceea ce a redus presiunea asupra gigantilor tehnologici afectați de pierderi recente, conform unui raport de joi publicat de Reuters.

Acțiunile companiilor – Nvidia, Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet (holdingul Google), Meta și Amazon – au realizat creșteri între 9,68% și 22,69% în sesiunea de tranzacționare de la New York, contribuind astfel la o întoarcere a piețelor, cu indicele Nasdaq pentru tehnologie având o creștere de peste 12%.

Chiar și cu aceste câștiguri, companiile nu au reușit să compenseze cele 3,4 trilioane de dolari din valoare pierdută în total, de la maximul atins la sfârșitul anului 2024. Aproape 2 trilioane de dolari din aceste pierderi au avut loc începând de săptămâna trecută, când Trump a impus taxele vamale asupra majorității partenerilor comerciali ai SUA.

Însă anunțul de suspendare a taxelor pentru 90 de zile a oferit investitorilor un motiv să revină la achizițiile acestor acțiuni, care aveau evaluări foarte ridicate, într-un context în care companiile au investit miliarde în dezvoltarea infrastructurii pentru inteligența artificială.

„Această suspendare oferă un răgaz, în speranța că directorii financiari și operaționali vor putea să își continue planurile de extindere legate de inteligența artificială, care ar fi putut fi suspendate din cauza tensiunilor comerciale – mai ales având în vedere că importurile de cipuri necesare pentru A.I. și echipamente specializate, în special din Taiwan sau Coreea de Sud, ar putea fi afectate de taxe vamale”, a declarat Michael Ashley Schulman, director de investiții la Running Point Capital, care investește în acțiuni ale acestor companii tehnologice prin fonduri și clienți privați.

„Ambițiile companiilor mari din tehnologie în domeniul A.I. implică cheltuieli considerabile, atragerea talentelor pe plan internațional și dependențe complexe de hardware”, a adăugat Schulman.

El a subliniat că clarificarea regimului de taxe vamale din SUA este crucială pentru reducerea incertitudinilor în cheltuielile companiilor, iar această suspendare va facilita reluarea planificării strategice, în ciuda incertitudinilor ce persistă.

Giganții tehnologici americani au alocat sute de miliarde pentru dezvoltarea infrastructurii de A.I.

Pe lângă perturbările semnificative pe piețele financiare, noile taxe vamale anunțate de administrația Trump au avut un impact negativ asupra cheltuielilor companiilor pentru instrumente și servicii bazate pe inteligența artificială, furnizate de liderii din tehnologie.

Agenția Reuters observă că investitorii de pe Wall Street vor analiza îndeaproape bugetele și cheltuielile începând cu sezonul raportărilor financiare din această lună.

Alphabet a confirmat miercuri că va cheltui aproximativ 75 de miliarde de dolari în acest an pentru extinderea capacității centrelor sale de date. În aceeași notă, Microsoft a anunțat intenția de a cheltui peste 80 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii proprii de centre de date.

„Aceste investiții sunt dictate de semnalele cererii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung,” a afirmat Microsoft.

Președintele Trump a anunțat miercuri suspendarea unor taxe vamale pentru o perioadă de 90 de zile, deși a majorat taxele asupra importurilor din China. Această schimbare a survenit la mai puțin de 24 de ore de la implementarea unui nou val de taxe vamale.

Trump a specificat că va crește taxele pentru importurile din China la 125%, față de 104% anterior implementate. Pentru ceilalți parteneri comerciali ai SUA, taxa generală de 10% instituită pe 2 aprilie va rămâne activă, însă taxele suplimentare, calculate în funcție de deficitul comercial al Washingtonului cu aceștia, vor fi suspendate pentru trei luni, timp în care vor avea loc negocieri individuale.

Recomandari
Show Cookie Preferences