Zelenski solicită 250 de miliarde de dolari din activele rusești pentru achiziționarea de armament
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat miercuri partenerilor săi occidentali să aloce 250 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate, cu scopul de a achiziționa armament necesar pentru susținerea efortului militar ucrainean în conflictul cu Rusia.
„Suportul cel mai eficient pentru armata ucraineană constă în alocarea a 250 de miliarde. Ucraina va utiliza acești bani, din care o parte semnificativă va fi redirecționată către producția internă și importul armamentului necesar, pe care Ucraina actualmente nu-l deține”, a declarat Volodimir Zelenski la Varșovia, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda, conform agențiilor France Presse și Agerpres.
Ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina, țările Uniunii Europene, împreună cu cele din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA), au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare și de aur.
Din această sumă, Uniunea Europeană a înghețat activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro, majoritatea având forma de titluri de valoare și sume de bani depozitate în Belgia, care însumează aproximativ 185 de miliarde de euro. Restul activelor rusești înghețate în afara UE se află predominant în SUA, Japonia, Marea Britanie și Elveția.
Ucrainei i-a fost acordată vineri o primă tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, ca parte dintr-un pachet de împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari, convenit în cadrul G7 și garantat de profiturile generate de activele rusești blocate, inclusiv dobânzile acestora.
Provocări legate de implementare
Totuși, Ucraina și unii politicieni din Occident cer confiscarea directă a acestor active pentru a le utiliza atât în scopul reconstrucției țării, cât și pentru achiziția de armament și muniție pentru forțele armate ucrainene. Această măsură se dovedește, însă, deocamdată, o provocare considerabilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică și financiară, care ar putea afecta piețele financiare internaționale și stabilitatea euro. De asemenea, Moscova a reacționat, acuzând Occidentul de „furt” din proprietățile sale și amenințând cu represalii în cazul aplicării unei astfel de măsuri.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul SUA a aprobat aproximativ 175 de miliarde de dolari ca sprijin pentru Kiev, din care circa 65 de miliarde de dolari au fost destinate ajutoarelor militare.
Uniunea Europeană și statele membre au oferit Ucrainei un sprijin militar și economic totalizând 118 miliarde de euro, conform unui vicepreședinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Cu toate acestea, asistența disponibilă nu a fost suficientă pentru a oferi un avantaj decisiv armatei ucrainene, care nu a reușit să oprească înaintarea trupelor rusești pe frontul de est, însă a reușit, totuși, să împiedice străpungerea acesteia.