Ai obținut venituri din dobânzi, dividende sau tranzacții bursiere? Ce obligații ai în 2025

Ai obținut venituri din dobânzi, dividende sau tranzacții bursiere? Ce obligații ai în 2025
Bancnote românești. Foto: Shutterstock

Mulți contribuabili înregistrează venituri din investiții, iar cele aferente anului 2024 se vor declara în 2025, până pe 25 mai, prin intermediul Declarației unice. În acest articol ne concentrăm pe veniturile provenite din dobânzi bancare, dividende și tranzacții pe piața de capital.

Cei care au obținut venituri din mai multe surse menționate anterior sunt obligați să le cumuleze pentru a verifica suma totală încasată. Aceasta este esențială pentru calculul contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Conform normelor generale, chiar dacă ești salariat și ai plătit deja contribuția la asigurările de sănătate prin reținere la sursă, este necesar să achiți și pentru celelalte surse de venit.

Se discută frecvent despre faptul că societățile au reținut deja impozit pe dividende de 8%, impozit pe profit de 16% sau impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 1% sau 3% (în funcție de caz). Veniturile obținute trebuie declarate în Declarația unică, iar CASS trebuie plătit.

În cazul veniturilor din tranzacții bursiere, dacă ai colaborat cu un broker local, impozitul a fost reținut la sursă (1% sau 3%, în funcție de perioada deținere a acțiunilor), dar contribuția la sănătate este separată și trebuie achitată, similar cu scenariile anterioare. Dar trebuie să includem și dividendele primite, dacă ai avut în portofoliu acțiuni de la companii care au distribuit profit.

Dacă nu ai utilizat un broker autorizat în România, va trebui să plătești impozit pe venit și CASS după calcularea câștigurilor și pierderilor. În cazul impozitului pe venit, când bifezi țara de origine, Declarația unică va determina dacă trebuie să achiți impozit și în România (dacă există un acord pentru evitarea dublei impozitări). Totuși, CASS trebuie plătit dacă veniturile depășesc plafoanele stabilite.

Referitor la dobânzile bancare, impozitul pe venit se reține direct din sursă, în timp ce CASS trebuie plătit pentru venituri care depășesc plafoanele legale.

*În momentul redactării acestui articol, Declarația unică pentru 2025 nu era publicată pe site-ul ANAF, fiind disponibilă doar în variantă de proiect.

Astfel, pentru veniturile obținute în anul 2024, de declarare în 2025, baza de raportare este salariul minim de 3.300 lei.

Dacă în 2024 ai realizat venituri din sursele menționate mai sus de peste 19.800 lei, atunci suma CASS datorată va fi 1.980 lei. Pentru venituri sub acest prag, nu se plătește nimic.

Dacă veniturile depășesc 39.600 lei, suma datorată va fi de 3.960 lei, iar pentru cele ce depășesc 79.200 lei, cuantumul virat către Stat va fi de 7.920 lei.

În cazul câștigurilor din titluri de Stat, nu se impune declararea și plata impozitului pe venit sau a CASS.

Teoretic, o persoană poate ajunge să plătească CASS de trei ori. Dacă este angajată, angajatorul plătește o dată, dacă este și PFA care depășește plafonul de 6 salarii, va mai plăti o dată (pentru intervalul de 6-60 de salarii minime), și dacă are venituri din investiții care depășesc plafoanele, va mai plăti o dată (deoarece acestea sunt tratate separat în Declarația unică).

Pentru veniturile din 2025, ce trebuie declarate în 2026, se preconizează că va apărea o Declarație unică inteligentă, care ar putea avea deja toate calculele efectuate (așteptăm detalii). Salariul minim utilizat va fi de 4.050 lei. În ceea ce privește plafoanele, Guvernul ia în considerare diverse măsuri fiscale pe parcursul anului 2025, în funcție de recomandările Băncii Mondiale, iar eventuale modificări rămân de văzut. Situația fiscală este incertă.

Recomandari
Show Cookie Preferences