Atenție la apă, atenție la viitor. Philip Morris România își reafirmă angajamentul pentru conservarea resurselor de apă

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, celebrată pe 22 martie, Philip Morris România își reiterează angajamentul față de protejarea resurselor de apă prin metode inovatoare și durabile. În cadrul strategiei sale de sustenabilitate, compania a dezvoltat mai multe proiecte specifice zonei în care activează, menite să conserve apa și să încurajeze utilizarea responsabilă a acestei resurse. Începând din 2017, Philip Morris International (PMI) a investit mai mult de 730 de milioane de dolari în modernizarea fabricii din Otopeni, dintre care o parte aducând contribuții semnificative la inițiativele de sustenabilitate, inclusiv protejarea resurselor de apă.
Apa reprezintă o resursă esențială pentru producția de tutun, motiv pentru care Philip Morris România și-a propus să protejeze resursele locale de apă, să asigure constanța operațiunilor și să conserve bazinul hidrografic Argeș-Vedea-Pitești. Printre acțiunile derulate în fabrica din Otopeni se numără: prevenirea poluării prin monitorizarea calității apei, tratarea apelor uzate, reducerea consumului de apă prin utilizarea tehnologiilor eficiente, reciclarea apelor uzate și prevenirea scurgerilor. De asemenea, se desfășoară campanii de informare pentru angajați, furnizori și comunități asupra importanței conservării apei.
În domeniul tratării apelor uzate, investițiile efectuate de PMI în fabrica din Otopeni au condus la inaugurarea unei stații de epurare a apelor tehnologice în 2019, având o capacitate de epurare de 800mc/zi. De asemenea, în 2021, a fost modernizată stația existentă de epurare a apelor menajere, cu o capacitate de 200mc/zi. Ambele stații respectă standardele care permit deversarea în apele de suprafață.
Kurnia Adhi Sulistyawan, Director Manufacturing la Philip Morris România, a afirmat: „Înțelegem importanța apei ca resursă vitală pentru planetă și generațiile viitoare. Angajamentul nostru pentru conservarea apei este reflectat în eforturile noastre continue de a integra practici durabile în strategia de sustenabilitate. Ne propunem să reducem consumul de apă, să micșorăm poluarea, să protejăm ecosistemele de apă dulce și să gestionăm riscurile asociate apei. Prin colaborarea cu părțile interesate, promovarea inovației și educației, visăm să contribuim la bunăstarea resurselor locale de apă.”
O altă inițiativă semnificativă a Philip Morris România este colaborarea cu diverse părți interesate, inclusiv autorități locale, furnizori de servicii și organizații non-guvernamentale, pentru a aborda provocările legate de apă, sprijinind planurile de sustenabilitate din zona Argeș-Vedea-Pitești. Începând din 2016, compania a derulat proiecte de reîmpădurire, protejare a habitatelor, colectare a deșeurilor și sprijinirea inițiativelor de conservare a biodiversității, în parteneriat cu ONG-uri și autorități locale, rezultând în plantarea a peste 65.000 de puieți în județele Ialomița, Călărași, Prahova și Dâmbovița, precum și în colectarea a peste 20 tone de deșeuri.
Datorită măsurilor implementate pentru utilizarea responsabilă a apei, Philip Morris România a obținut în 2020 certificarea globală Alliance for Water Stewardship (AWS), un standard recunoscut în gestionarea resurselor de apă. Acest proces include o serie de criterii și acțiuni pentru managementul apei atât în cadrul companiei, cât și în afara sa, având scopul de a demonstra angajamentul față de gestionarea responsabilă a apei și de a facilita cooperarea cu alte părți interesate. Certificarea AWS necesită un proces de recertificare anual.
Kurnia Adhi Sulistyawan a adăugat, „Certificarea AWS nu înseamnă doar utilizarea responsabilă a apei, ci și crearea de parteneriate, implicarea părților stakeholders și asigurarea protecției și gestionării corecte a resurselor de apă, garantând accesul la apă potabilă și igienă atât pentru companie, cât și pentru comunitățile în care operăm.”
–
Philip Morris International: Spre un viitor fără fum