Avantajul lui Xi în relația cu Trump. Casa Albă a evaluat greșit puterea în războiul comercial cu China.

Pentru a evita confuzia, Donald Trump a afirmat duminică că „NIMENI nu scapă”, într-o clarificare ce a stârnit perplexitate cu privire la decizia Statelor Unite de a excepta telefoanele și alte articole electronice de la impozitele vamale, conform unui articol semnat de Gideon Rachman în Financial Times.
Această excepție a fost, de fapt, o modificare a unei măsuri anunțate recent, ce prevedea taxe „reciproce” de 145% pe toate importurile din China, o creștere spectaculoasă față de taxe anunțate cu doar câteva zile înainte. Ești cu mine?
O persoană neavizată ar putea considera că aceste schimbări bruste în politica fiscală reflectă haosul din birourile Casei Albe. În schimb, susținătorii lui Trump, precum finanțistul Bill Ackman, laudă anteriora cotitură de 180 de grade ca fiind „executată genial […] de parcă ar fi fost un manual, «Arta Negocierii»”.
Cei care îl susțin pe Trump continuă să susțină că el este un maestru al strategiilor. Cei care afirmă altceva riscă să fie acuzați de o antipatie irațională față de personajul său.
În ciuda dezacordurilor, eu mă simt afectat de această antipatie. (Vaccinul pentru aceasta nu este disponibil.)
În percepția mea, Trump se confruntă cu o mână mai slabă decât își imagina în jocul taxelor vamale cu China. Cu cât va dura mai mult să admită acest lucru, cu atât mai mult va avea de pierdut el și Statele Unite.
Premisa de la care pornesc Trump și echipa sa de negociatori este că China se află intr-o poziție dezavantajoasă într-un conflict comercial. Scott Bessent, secretarul Trezoreriei, a susținut că China „joacă cu o pereche de două” […], adăugând că pentru ei situația este o mână perdantă.
Deficiențele în logica lui Trump și Bessent sunt bine explicate într-un articol recent de Adam Posen în Foreign Affairs. Posen subliniază că faptul că China exportă mult mai mult în Statele Unite decât invers reprezintă, de fapt, un avantaj pentru ea – nu o slăbiciune.
SUA nu importă din milă produsele chineze. Americanii își doresc aceste produse. Așadar, dacă prețurile vor crește considerabil, sau dacă produsele vor dispărea complet de pe piață, americanii vor suferi.
Decizia de a excepta telefoanele subliniază faptul că Trump recunoaște, chiar și implicit, un aspect pe care l-a negat întotdeauna: impozitele vamale sunt suportate de importator, nu de exportator.
Peste 50% din telefoanele vândute în SUA sunt iPhone, iar peste 80% dintre acestea sunt fabricate în China. Americanii vor protesta vehement dacă prețul lor se va dubla. „Ziua Eliberării” nu ar trebui să însemne ziua liberă de telefoane.
Telefoanele și componentele de calculator sunt cele mai evidente articole pentru care se integrează scutiri. Totuși, există și alte exemple. Trump trebuie să se sperie că această vară nu va fi prea călduroasă, deoarece aproximativ 80% din aparatele de aer condiționat sunt produse în China, acolo unde se fabrică și 75% din ventilatoarele importate de SUA. De asemenea, Casa Albă va dori cu siguranță să finalizeze conflictul comercial înainte de Crăciun, având în vedere că în jur de 75% din păpușile și bicicletele importate de America sunt tot din China.
Dar poate fi totul fabricat și în SUA? Teoretic, da. Dar va dura o perioadă până se vor construi noi facilități de producție, iar produsul final va fi mai scump.
Trump detestă criticile din partea presei și nu vrea titluri defavorabile. Astfel, mai degrabă decât să facă față deficitului și inflației, este mai probabil să continue adăugarea de articole pe lista scutirilor de taxe.
În aceste condiții, China poate alege să aștepte. Însă dacă Beijingul decide să riposteze, va folosi instrumente extrem de eficiente. China produce aproape 50% din ingredientele antibiotice de care depind americanii. F35, componenta principală a forțelor aeriene americane, necesită piese ce conțin pământuri rare furnizate de China. De asemenea, China este al doilea cel mai mare deținător de titluri de stat americane, ceea ce poate avea un impact semnificativ în condiții de presiune pe piață.
Chiar și dacă administrația lui Trump reușește să identifice o categorie de produse căreia nimeni din SUA nu îi va duce dorul, este greu de crezut că acest lucru ar putea provoca daune considerabile Chinei.
Piața americană reprezintă aproximativ 14% din exporturile Chinei. Joerg Wuttke, fost șef al Camerei Europene de Comerț din Beijing, a explicat că impozitele impuse de SUA sunt „neplăcute, dar nu vor reprezenta o amenințare pentru economie […] E o economie de 14-15 trilioane de dolari, iar exporturile către SUA sunt de 550 de miliarde de dolari.”
Casa Albă continuă să exprime regretul că președintele Xi Jinping nu a sunat încă. Totuși, având în vedere că Trump se retrage, Xi nu are motive să inițieze negocieri sau să ceară milă.
În plus, sistemul autoritar condus de Partidul Comunist este probabil mult mai bine pregătit să facă față unei perioade de dificultăți politice și economice decât Statele Unite, unde instabilitatea economică se transformă rapid în presiune politică.
Xi poate comite greșeli semnificative fără a fi constrâns de alții, așa cum a demonstrat gestionarea pandemiei de Covid-19. Însă China s-a pregătit pentru o confruntare comercială cu SUA de mult timp, analizând cu atenție opțiunile. În contrast, Casa Albă își ajustează politica în timp real.
Trump și-a dat lui însuși o mână pierdută. În cele din urmă, va trebui să cedeze. Așa este, Arta Negocierii!
(Material susținut de Rador Radio România)