Avertisment pentru România: numărul consumatorilor de vape-uri și țigări electronice s-a triplat în doi ani în Austria, deși aceste produse sunt interzise minorilor

Avertisment pentru România: numărul consumatorilor de vape-uri și țigări electronice s-a triplat în doi ani în Austria, deși aceste produse sunt interzise minorilor
Fotografie ilustrativă de Aleksandr Yu / Shutterstock

Începând cu 2024, vape-urile vor fi interzise minorilor în România. Exemplele din Austria și Spania oferă indicii cu privire la riscurile asociate și posibilele soluții.

  • Articol realizat în cadrul proiectului european Pulse de Alexandra Nistor, cu contribuția Anei Somavilla și Kim Son Hoang.

În martie 2024, România a adoptat o lege care interzice vânzarea tuturor produselor din tutun minorilor, inclusiv țigările electronice, lichidele pentru vape-uri și dispozitivele electronice de încălzire a tutunului. În Europa, modelul Belgiei a interzis, de asemenea, aceste produse.

În Austria, interdicția pentru minori s-a dovedit ineficientă în fața creșterii consumului

În Austria, vânzarea de tutun și produse conexe, inclusiv țigările electronice și lichidele pentru reumplere, este interzisă persoanelor sub 18 ani din 2019. Înainte de această dată, tinerii puteau cumpăra și consuma aceste produse de la 16 ani. Asociația Companiilor Austriece de Management al Deșeurilor militează pentru interzicerea vapatului, deoarece utilizarea necorespunzătoare a acestora poate provoca incendii frecvente în centrele de reciclare.

„Producția este costisitoare, durata de viață scurtă riscă să ducă la risipirea materiilor prime rare”, a declarat președintele asociației pentru Austria Presse Agentur la începutul anului 2023.

Aceste produse sunt disponibile în magazinele de tutun, în magazinele specializate și online.

Utilizarea țigărilor electronice de unică folosință este practic interzisă în mijloacele de transport în comun, în instituții de învățământ și campusuri universitare.

Popularitatea țigărilor electronice este în creștere în Austria, în special în rândul tinerilor, deși acestea sunt interzise teoretic de șase ani.

Un sondaj realizat de Institutul de Cercetare „Sănătatea Austriei” a relevat o creștere a procentului de utilizatori de țigări electronice, de la 2% în 2020 la 6% în 2022.

Spania expandează zonele interzise pentru fumat și mărește taxele pe tutun

În Spania, vânzarea și utilizarea țigărilor electronice sunt reglementate prin Decretul Regal 579/2017, care stabilește norme pentru producția și vânzarea produselor din tutun.

Decretul interzice vânzarea de dispozitive cu nicotină către minori și limitează publicitatea acestora. Ministerul Sănătății din Madrid a lansat un plan anti-tutun în aprilie 2024, care propune interzicerea fumatului și a vapatului în anumite zone publice și creșterea prețurilor la aceste produse.

Această inițiativă face parte din Planul Integrat pentru Prevenirea și Controlul Consumului de Tutun 2024–2027, având ca scop protejarea sănătății publice prin reglementări stricte, adaptate la realitățile actuale de pe piață.

Țigările electronice de unică folosință sunt disponibile în magazinele de tutun, magazinele specializate și pe platformele online.

În ultimii ani, popularitatea acestor produse a crescut, fiind folosite de 6,6% dintre minorii cu vârste între 14 și 18 ani în Spania, conform unui sondaj realizat de Societatea Spaniolă de Medicină de Familie și Comunitară.

Cea mai mare utilizare se înregistrează în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani

În ciuda promovării țigărilor electronice ca alternative mai sigure la tutunul traditional, autoritățile sanitare din Spania adoptă măsuri pentru reglementarea utilizării acestora și reducerea riscurilor, în special pentru tineri.

Conform unui alt sondaj, 19% dintre persoanele cu vârste între 15 și 64 de ani au folosit țigări electronice, cel puțin o dată, iar cei cu vârste între 15 și 24 de ani reprezintă grupa cu cea mai frecventă utilizare.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană care promovează parteneriatele jurnalistice transfrontaliere, co-finanțat de Comisia Europeană. Diverse publicații din Europa colaborează în cadrul acestui proiect.

Coordonarea activităților proiectului este realizată de organizații media transnaționale renumite.

Recomandari
Show Cookie Preferences