Cazul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok: Provocări legislative pentru Comisia Europeană în contextul alegerilor din România
Regulile recente introduse de Uniunea Europeană pentru reglementarea rețelelor sociale sunt supuse unor provocări datorită acuzațiilor de campanie coordonată pe TikTok pentru candidatul la președinția României, Călin Georgescu.
Victoria lui Călin Georgescu în primul tur electoral a generat presiuni asupra Comisiei Europene, care trebuie să demonstreze capacitatea de a controla conținutul online, analizând impactul campaniei sale pe rețelele sociale.
Autoritățile de reglementare dispun acum de puterea de a aplica amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală a companiilor sau de a suspenda temporar serviciile acestora în Uniunea Europeană.
Până în prezent, Bruxelles-ul a anunțat doar că este în continuare în proces de evaluare a situației.
Comisia Europeană, care supraveghează activitatea TikTok, trebuie să demonstreze eficiența noilor sale reglementări privind moderarea conținutului prevăzute de Legea serviciilor digitale, fără a fi acuzată de intervenții necorespunzătoare în alegerile naționale.
Cazul din România se alătură eforturilor Uniunii de a negocia cu Elon Musk, proprietarul X, cunoscut pentru susținerea „libertății de exprimare” și pentru provocările aduse normelor de reglementare a rețelelor sociale.
În absența unei soluții eficiente, credibilitatea legislației emblematice a Uniunii privind platformele sociale ar putea avea de suferit, exact când se așteaptă o aplicare a acestor norme.
„Lipsa de reacție rapidă în aceste cazuri îngrijorează”
După victoria surprinzătoare a lui Georgescu, Comisia a fost supusă unor întrebări dificile.
În doar două zile de la alegeri, deși detaliile legate de ascensiunea lui Georgescu pe TikTok erau încă limitate, autoritatea română de reglementare audiovizuală a solicitat o investigație în legătură cu aplicația, susținând că algoritmul TikTok a favorit în mod disproporționat un anumit candidat.
Această solicitare nu a generat imediat o anchetă oficială la nivelul Bruxelles-ului. În schimb, executivul UE a extins o serie de întrebări adresate TikTok referitoare la sistemul de recomandare a conținutului și la riscurile de abuz din partea unor actori rău intenționați.
Comisia a invitat TikTok, alături de Meta, Google, Microsoft și X, pentru discuții pertinente.
Reacția temperată a Comisiei a contrasta puternic cu nemulțumirea deputaților europeni față de gestionarea alegerilor de către TikTok, indignare ce a fost evidentă în cadrul audierilor cu oficialii companiei, desfășurate la o săptămână după victoria lui Georgescu.
„Nu există capacitatea de a interveni rapid în aceste situații, iar platformelor nu pare să le pese”, a declarat europarlamentarul Kim Van Sparrentak.
Rita Wezenbeek, șefa Direcției pentru platforme din cadrul Comisiei, a precizat că executivul UE nu a ajuns încă la o concluzie.
„Comisia acționează cu prudență”
Un aspect critic pentru mulți este viteza de aplicare a Legii serviciilor digitale, care pare inadecvată față de ritmul alert al activităților din social media.
Până în prezent, doar platforma X, operată de Musk, a fost avertizată că ar putea încălca legislația Uniunii privind rețelele sociale.
Eliška Pírková de la AccessNow a numit această situație „destul de dezamăgitoare”, dar a înțeles motivele din spatele acestei lentoare.
„Comisia acționează cu prudență, pentru că este necesar ca investigațiile să se bazeze pe suficiente probe și date adunate prin metodologii solide”, a subliniat ea.
Executivul UE este reticent față de eventuale acuzații de amestec în alegerile naționale.
Anterior, fostul comisar Thierry Breton a fost acuzat de intervenție în alegerile din SUA, când a amintit lui Musk despre respectarea normelor UE înainte de un interviu cu Donald Trump.
Legislația Uniunii Europene nu oferă soluții imediate pentru crize precum cele din România
Un alt aspect semnificativ este că legislația Uniunii Europene dedicată rețelelor sociale nu a fost concepută pentru a oferi soluții rapide pentru evenimente critice precum alegerile din România.
Solicitările de anchetă asupra TikTok s-au concentrat asupra unui articol din lege – articolul 34 – care obligă platformele să analizeze riscurile sistemice.
Un risc sistemic se referă la prejudiciile posibile pe care algoritmii, precum cel de pe TikTok, le pot genera asupra discursului public și proceselor electorale. Totuși, orice investigație care ar constata nerespectarea legii de către TikTok nu ar putea schimba circumstanțele politice post-alegeri.
Cu toate acestea, controversele legate de alegerile din România ar putea determina o monitorizare mai atentă în viitor a proceselor electorale.
Eurodeputata Alexandra Geese a subliniat că „Comisia ar trebui să învețe din această experiență și să definească clar ce măsuri provizorii pot fi luate împotriva platformelor în timpul alegerilor.”
TikTok a fost instruit să conserve toate datele referitoare la alegerile naționale din Uniunea Europeană până în martie anul viitor.
Aceasta înseamnă că ordonanța necesară pentru a facilita orice investigație viitoare va fi activă în momentul în care Germania va organiza alegeri pe 23 februarie.