Cele două regiuni principale din care provin investițiile italiene în România / Județele preferate de antreprenorii italieni

Cele două regiuni principale din care provin investițiile italiene în România / Județele preferate de antreprenorii italieni
Bancnote euro, FOTO: Marina Kovacevic / Alamy / Profimedia

Conform datelor Registrului Comerțului, la jumătatea anului 2024, în România există 53.240 de firme cu capital italian, având un capital social total de 2,67 miliarde euro, ocupând astfel locul al cincilea în clasamentul țărilor investitoare, după Olanda, Germania, Austria și Cipru.

Un studiu realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în colaborare cu Ambasada Italiei a relevat că regiunile Lombardia și Veneto reprezintă principalele surse de investiții italiene în România, antreprenorii din aceste zone optând să-și deschidă afaceri în București, Olt, Cluj și Timiș.

Aceste regiuni, situate în partea de nord a Italiei, sunt cunoscute pentru hub-urile economice importante, cum ar fi Milano, Bergamo, Verona, Vicenza, Padova și Treviso. Pirelli Tires, cu sediul în Milano (Lombardia), se evidențiază ca fiind cel mai mare investitor.

Veneto, cealaltă regiune de top, găzduiește mari multinaționale precum DeLonghi și Zoppas Industries.

La o distanță considerabilă de acestea, se află Piemontul, unde multe dintre cele mai mari companii italiene își au sediul în orașe precum Torino, incluzând Rafaello Shoes și banca Intesa SanPaolo.

Studiul subliniază o tendință de creștere a investițiilor directe italiene în România începând cu anul 2010, fiind facilitate și de legăturile cultural-lingvistice dintre cele două națiuni.

Valoarea totală a acestor investiții a depășit 8 miliarde euro în 2022, iar estimările pentru anul anterior indică o valoare de 9 miliarde euro. Capitalul italian se plasează pe locul al patrulea în ceea ce privește investitorii din România, cu o pondere de 7,55%, după Germania, Austria și Franța; conform studiului, ponderea ar putea fi mai mare de 8% în 2023.

Documentul menționează că numărul investițiilor italiene din România este superior celor din Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

„Cu toate acestea, rata de creștere a încetinit din cauza creșterii costurilor forței de muncă, ceea ce a făcut companiile mai puțin competitive”, se arată în studiu.

Companiile italiene aflate în România oferă peste 100.000 de locuri de muncă, iar acest număr a rămas constant în ultimul deceniu, reprezentând 1,35% din totalul forței de muncă.

Cele mai multe investiții directe sunt concentrate în domeniul manufacturii, contribuind cu aproape 60% la veniturile totale ale firmelor italiene prezente în România.

Recomandari
Show Cookie Preferences