Centrala Mintia, sub control irakian, devine un proiect de importanță națională cu conductă de gaze dedicată
În cadrul întâlnirii de miercuri, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care centrala Mintia este declarată proiect de importanţă naţională în sectorul energiei electrice. Realizarea acestui proiect implică construirea unei centrale de mari dimensiuni, având o capacitate echivalentă cu o jumătate şi un reactor de la Cernavodă, ce va opera pe baza gazelor naturale. În prezent, centrala este administrată de Mass Global Energy Rom, o firmă creată special pentru achiziția acesteia, parte a unui grup irakian înregistrat în Insulele Cayman.
Centrala termoelectrică Mintia a fost achiziționată în anul 2022 pentru suma de 91 milioane de euro de către Mass Global Energy Rom, aflată sub umbrela grupului Mass Group Holding, special constituit pentru această achiziție. Aceasta a fost vândută de Complexul Energetic Hunedoara la prețul menționat, după ce în procesul de retehnologizare s-au investit cel puțin 150 milioane de euro.
Conductă de gaze dedicată pentru Mintia
Conform hotărârii adoptate de Guvern, centrala va primi alimentare printr-o nouă conductă de transport gaze naturale, construită de Transgaz, care se va conecta la conducta BRUA.
Costul total al proiectului pentru realizarea conductei este de 300,6 milioane lei (aproximativ 60,4 milioane euro), din care 33,9 milioane lei (6,8 milioane euro) vor fi acoperite din Fondul pentru Modernizare.
Cheltuielile pentru construcția și activele de funcționare vor fi suportate din resurse proprii sau atrase de Mass Global Energy Rom S.R.L.
Interesul MVM pentru Mintia
În cazul în care vor primi aprobat din partea autorităților pentru preluarea E.ON Furnizare, reprezentanții MVM din Ungaria își vor îndrepta atenția asupra centralei Mintia, a precizat expertul în energie Răzvan Nicolescu.
„MVM intenționează să achiziționeze întreaga producție de energie electrică realizată de irakienii de la Mintia, care ar fi beneficiat și de subvenții din partea statului pentru acest proiect. Tranșele de plată nu vor fi efectuate în bani, ci prin livrarea de gaz rusesc în schimbul energiei electrice produse la Mintia”, a mentionat Nicolescu pe rețelele sociale.
O vânzare controversată
Acest proces de vânzare a stârnit numeroase controverse. Senatorul PSD Ştefan Radu Oprea a criticat în august 2022 alegerea Ministerului Energiei de a privatiza prin închiderea termocentralei.
„Centralele Mintia a fost vândută prin intermediul unui administrator judiciar cu suma de 91 milioane de euro, în timp ce în retehnologizare s-au investit cel puțin 150 milioane de euro. Ministerul ne asigură că sunt impuse condiții stricte pentru a construi o nouă capacitate de 800 MW, mai prietenoasă cu mediul înlocuind vechile grupuri care funcționează pe baza de cărbune. Este inexplicabil de ce a fost aleasă această metodă 'privatizată', mai ales că ofertele din partea potențialilor investitori au fost disponibile în perioada în care centrala funcționa, nu era oportun să se finalizeze retehnologizarea grupului de 235 de MW și apoi să se epuizeze fondurile românilor”, a declarat Oprea, conform surselor citate.
Acesta s-a întrebat de ce nu au fost folosiți bani din Fondul de Modernizare pentru a face din Termocentrală un proiect ecologic.
„Ar fi fost posibil să se acceseze fonduri din Fondul de Modernizare pentru a transforma Termocentrala într-un proiect ecologic? Ar fi continuat să producă energie cu grupul recent retehnologizat, similar cu ce se întâmplă în Germania, până când centrala pe bază de gaze sau parcurile solare ar fi fost terminate. Este incomprehensibil să închizi capabilități de producție în mijlocul unei crize energetice fără a avea un substitut înlocuitor. Din nefericire, răspunsul pe care îl primim este că economia de piață este nemiloasă și că se confruntă și cu falimente, mai ales când liberalizarea se făcea într-un mod haotic”, a concluzionat Radu Oprea.
Centrala Mintia se află în insolvență din noiembrie 2019 și în stadiu de conservare din anul 2021.
România a angajat, prin Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030, finalizarea până la 1 ianuarie 2026 a unei capacități de minimum 860 MW la centrala Mintia, cu posibilitatea extinderii până la 1.700 MW.