Cercetătorii afirmă că cel mai mare rechin din istorie era „mult mai subțire” decât se credea anterior

Cercetătorii afirmă că cel mai mare rechin din istorie era „mult mai subțire” decât se credea anterior
Cum ar fi fost vazut un Megalodon in raul Tamisa in ziua de azi, Foto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Megalodonul, considerat de decenii cel mai mare rechin care a trăit vreodată în oceanele Pământului, a fost descris într-un nou studiu al rămăşiţelor sale fosile, publicat luni, ca având un corp mai subțire decât estimările anterioare, transmite AFP și Agerpres.

Estimările anterioare arătau că megalodonul, care a dispărut din oceane acum aproximativ 3,6 milioane de ani, avea o lungime între 15 și 20 de metri. Această variabilitate poate fi explicată prin numărul redus de fosile disponibile, incluzând doar dinți și vertebre incomplete.

O reprezentare clasică a megalodonului comparat cu un mare rechin alb (FOTO: JOSE ANTONIO PENAS / Sciencephoto / Profimedia)

Studiul publicat în revista de specialitate Palaeontologia Electronica sugerează că megalodonul nu avea aceeași proporție masivă ca marele rechin alb contemporan, ci mai degrabă o formă mai zveltă, asemănătoare rechinului Mako de astăzi.

„Echipa noastră a revizuit registrul fosil și a descoperit că megalodon era mult mai subțire” decât se credea anterior, a afirmat biologul Phillip Sternes de la Universitatea California din Riverside, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, era un prădător de temut, situat în vârful lanțului trofic marin,” a adăugat el. Această nouă analiză sugerează un comportament specific; megalodonul ar fi avut un tract digestiv destul de lung care îi permitea să nu vâneze frecvent.

Ipoteză nouă privind cauzele dispariției Megalodonului

Se consideră că dimensiunea sa colosală ar fi putut deveni un dezavantaj când au apărut prădători mai mari și mai rapizi. Este posibil ca megalodonul „să nu fi fost un înotător eficient” în comparație cu marele rechin alb, a spus Kenshu Shimada, coautor al studiului și paleobiolog la Universitatea DePaul.

Una dintre teoriile despre dispariția lui Odontus megalodon sugerează că prada sa s-a făcut tot mai rară. Totuși, Phillip Sternes avansează o altă explicație.

„Cred că dispariția sa ar putea fi rezultatul unei combinații de factori, inclusiv apariția marelui rechin alb, care ar fi putut fi mai agil și, prin urmare, un prădător mai eficient decât megalodon,” a spus el.

Pentru a obține o imagine corectă a formei reale a acestui animal, este necesar să se dispună de un schelet mai complet decât fragmentele existente în prezent. Asta crede Kenshu Shimada.

El a adăugat că „faptul că nu putem determina exact aspectul lui Otodus megalodon dă naștere multor speculații”. Aceasta include și imaginația creatorilor de cinematografie, reiese din comentariile jurnaliștilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences