Confluențe în Europa de Nord cauzate de costurile ridicate la energie. Norvegia ia în calcul restrângerea interconexiunilor cu Danemarca, iar Suedia își manifestă nemulțumirea față de Germania
Recenta creștere a prețurilor energiei electrice a generat reacții puternice din partea politicienilor din Norvegia și Suedia. Aceștia discută despre posibilitatea reducerii exporturilor de electricitate și a liniilor de interconexiune cu alte state, ceea ce ar afecta în mod special țările din vestul Europei, inclusiv Germania.
În acest context, Tinne van der Straeten, ministrul belgian al Energiei, a declarat pentru Euractiv.com că Europa ar trebui să își extindă interconexiunile. Ea a propus o discuție mai puțin influențată de politică.
„O interconectare mai bună ne va permite să împărțim energia eficient și să menținem prețurile angro mai scăzute”, a afirmat ministrul. Rețelele interconectate reduc costurile și volatilitatea prețurilor.
„Belgia, fiind consumatoare de energie, depinde de importuri, așa că beneficiile unei interconexiuni eficiente se resimt nu doar la nivel național, ci și în țările din jur”, a adăugat aceasta.
„Ce se va întâmpla dacă Norvegia limitează interconexiunile, mai ales când nivelul apei scade vara din cauza schimbărilor climatice?”, a întrebarea ministrului. Norvegia este lider în producția de energie hidroenergetică, aceasta reprezentând 90% din total.
Costul unui duș de 5 minute în Norvegia a ajuns la 4 euro
Deși criza energetică pare să fi fost depășită, politicienii devin adesea agitați de creșterea prețurilor la electricitate, conforme comentariilor din Euractiv.com. În momentele de criză, unii aleși cer tăierea liniilor electrice care unește țările.
În luna decembrie, Partidul Laburist din Norvegia a propus limitarea rețelei electrice către Danemarca, în vreme ce ministrul suedez al Energiei, Ebba Bush, și-a exprimat indignarea față de Germania, susținând că exporturile de energie din Suedia către Germania au condus la creșterea tarifelor în sudul țării.
Partidul Laburist de la guvernare din Norvegia ia în considerare suspendarea a două cabluri de interconexiune, potrivit unor surse din Montel News. Aceasta ca reacție la creșterea prețurilor la energie.
Ultimele creșteri ale tarifelor energiei electrice din decembrie, cauzate de importurile germane, au stârnit nemulțumiri în întreaga regiune nordică.
În sudul Norvegiei, creșterea prețurilor a determinat majoritatea consumatorilor și companiilor să achite mai mult de 1,12 euro/kWh în orele de vârf. Acest lucru înseamnă că un duș de cinci minute ar costa aproximativ 4 euro, o sumă mai mare comparativ cu perioada crisiselor energetice din 2022.
Problemele energetice din Germania provoacă frustrare în Suedia
În unele zile din decembrie, din cauza vremii nefavorabile, turbinele eoliene și centralele solare din Europa de Vest au generat foarte puțină energie.
Aceste situații au fost amplificate de decizia Germaniei de a închide toate centralele nucleare. Aceasta se bazează în prezent pe centralele pe cărbune și a planificat extinderea capacităților pe gaz, însă implementarea acestor proiecte a rămas mult în urmă, forțând țara să importe energie electrică pentru a compensa deficitul, sporind astfel tarifele.
Criza energetică din Germania a suscitat nemulțumiri și în Suedia. Ebba Busch, ministrul energiei suedez și viceprim-ministru, a spus că este nemulțumită de Germania, afirmând: „Sunt supărată pe nemți”, conform unui mesaj de pe social media.
Potrivit ministrului, majorările de preț din Suedia au fost o consecință a renunțării Germaniei la energia nucleară.
„Dacă nu avem vânt, acest sistem electric ineficient ne aduce prețuri ridicate”, a adăugat Busch. Suedia dispune de trei centrale nucleare și la începutul lunii noiembrie 2023, guvernul a lansat planuri ambițioase pentru a crește capacitatea reactorilor nucleari până în 2045.
Anul trecut, Suedia s-a clasat ca al doilea cel mai mare exportator net de energie electrică din Europa, după Franța.