„Consecințele schimbărilor climatice afectează deja fiecare economie”. Avertisment sever de la ONU

„Consecințele schimbărilor climatice afectează deja fiecare economie”. Avertisment sever de la ONU
Schimbari climatice, Foto: Shutterstock

Simon Stiell, secretarul executiv al Convenţiei-cadru a ONU pentru schimbările climatice, a emis, sâmbătă, un avertisment serios cu privire la viitorul planetei dacă nu se implementează schimbări semnificative, conform DPA.

Acest avertisment vine înainte de întâlnirea Grupului 20 (G20) din săptămâna următoare, care reunește cele mai influente 20 de economii ale lumii.

„Fără reducerea rapidă a emisiilor, nicio economie din G20 nu va scăpa de impactul economic devastator provocat de schimbările climatice”, a declarat Stiell la Baku, unde se desfășoară summitul COP29.

Reprezentanți din aproape 200 de națiuni s-au adunat la conferința ONU privind schimbările climatice din Azerbaidjan pentru a discuta strategii de combatere a încălzirii globale și a efectelor acesteia.

„Consecințele climatice afectează deja toate economiile din G20, distrug vieți, perturbă lanțurile de aprovizionare și cresc costurile alimentelor, generând inflație”, a subliniat Stiell, conform DPA.

Preocupări legate de absența liderilor la reuniunea climatică

Însă, plecarea unor delegații și lipsa unor lideri au ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența discuțiilor de la summit.

„Pe măsură ce liderii G20 se îndreaptă spre Rio de Janeiro, lumea urmărește cu atenție și așteaptă semnale puternice că acțiunea climatică este o prioritate esențială pentru cele mai mari economii. G20 a fost creat pentru a aborda probleme pe care nicio națiune sau grup de națiuni nu le poate rezolva autonom. Prin urmare, criza climatică globală ar trebui să fie subiectul principal pe agenda de la Rio săptămâna viitoare”, a menționat Stiell.

El a accentuat necesitatea ca summitul de săptămâna viitoare să transmită mesaje globale clare.

Săptămâna trecută, Argentina a retras delegația sa de la summitul COP29, conform ordinelor președintelui conservator Javier Milei, care contestă legitimitatea schimbărilor climatice cauzate de om. Delegația a fost compusă din peste 80 de membri, iar retragerea a stârnit temeri cu privire la șansele de progres, venind în urma victoriei președintelui ales Donald Trump în SUA și a promisiunii sale de a revoca reglementările climatice în favoarea combustibililor fosili.

Donald Trump a avut recent discuții cu președintele argentinian Javier Milei, care se autodefinește drept „anarho-capitalist”. În același timp, Trump se pregătește să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și să faciliteze activitățile de foraj pentru petrol și gaz.

La COP29, participanții analizează strategii pentru a controla criza climatică și pentru a atenua efectele sale. Summitul are ca obiectiv, de asemenea, să abordeze noile angajamente financiare pentru țările în dezvoltare, cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Stiell a menționat că delegațiile lucrează la un nou obiectiv financiar pentru a oferi sprijin țărilor mai sărace în protejarea mediului și în adaptarea lor la schimbările climatice viitoare. „Este un parcurs lung, dar întreaga comunitate internațională este conștientă de provocările actuale, la jumătatea COP29”, a adăugat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences