„Copiii nu își dau seama că au probleme de vedere. Se adaptează la orice condiție vizuală au”. Semnele care indică necesitatea ochelarilor pentru cei mici

Deși majoritatea copiilor nu necesită ochelari, este esențial să identificăm semnele timpurii ale problemelor de vedere, pentru a oferi ajutorul necesar. Problemele de vedere neobservate pot influența dezvoltarea copilului și performanțele acestuia atât la școală, cât și în viața de zi cu zi, conform informațiilor de la John Hopkins Medicine.
„Vederea sănătoasă este crucială pentru dezvoltarea generală a unui copil. O vedere bună îi ajută pe copii să exploreze și să învețe despre lumea din jur. Astfel, este extrem de important ca ei să aibă ochi sănătoși”, afirmă dr. Paramdeep Bilkhu, reprezentant al Colegiului Optometriștilor din Marea Britanie, conform BBC.
În Statele Unite, 6,8% dintre copii și adolescenți au o problemă de vedere diagnosticată
Problemele vizuale sunt frecvente în rândul copiilor. Aproximativ 6,8% dintre copiii și adolescenții sub 18 ani din Statele Unite au fost diagnosticați cu afecțiuni ale ochilor și vederii, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.
De asemenea, majoritatea copiilor au acces la tablete și smartphone-uri, fiind predispuși să petreacă ore întregi uitându-se la videoclipuri, jucând jocuri sau navigând pe rețelele sociale, explică experta în oftalmologie pediatrică Marcela Maria Estrada de la Universitatea din California.
„Dacă copiii petrec prea mult timp privind de aproape la ecrane, acest lucru poate provoca modificări permanente în dezvoltarea ochilor lor și poate conduce la miopie, ceea ce implică purtarea ochelarilor pe parcursul întregii vieți”, adaugă Marcela Maria Estrada.
Specialista recomandă ca un televizor în cameră să fie preferat, deoarece copilul îl va privi de la o distanță mai mare decât ecranele telefoanelor sau tabletelor. Monitorul computerului este o opțiune mai bună, pentru că distanța față de ecran este mai mare, iar utilizatorii pot mări dimensiunea fontului atunci când citesc.
Un alt sfat oferit de Marcela Maria Estrada este ca copiii să petreacă zilnic cel puțin o oră în aer liber, afirmând: „Generațiile actuale nu petrec atâta timp afară ca cele anterioare. Totuși, lumina soarelui poate ajuta la prevenirea miopiei, iar vitamina D poate încetini progresia acestei afecțiuni la copiii care deja suferă de ea.”
Intervenția timpurie în cazul problemelor de vedere este esențială
„Atunci când problemele vizuale sunt identificate și tratate la o vârstă fragedă, rezultatele sunt de obicei semnificativ mai bune. Dacă nu sunt observate și tratate la timp, un copil ar putea avea vederea afectată la unul sau ambii ochi”, explică dr. Paramdeep Bilkhu.
Conform unui studiu recent al Colegiului Optometriștilor din Marea Britanie, aproape un sfert dintre adulți nu au dus niciodată copilul la un test de vedere.
Copiii nu conștientizează că au probleme de vedere
Adesea, copiii care au probleme de vedere nici măcar nu conștientizează acest lucru sau nu știu să-l exprime. „Copiii, în general, nu știu că nu văd bine. Se adaptează la orice condiție vizuală au”, afirmă Marcela Maria Estrada.
Există, totuși, câteva semne pe care părinții ar trebui să le observe. „Dacă observi că micuțul tău mijește ochii sau se apropie foarte mult de televizor, ori ține cărți și ecrane aproape de față, ar putea fi necesar să consulte un specialist pentru ochelari.”
De asemenea, dacă un copil care se descurcă bine cu temele și cititul devine inaccesibil în clasă sau are dificultăți de comportament, ar putea exista o problemă de vedere. „Copiii, în special cei mici, nu știu că ar trebui să poată vedea clar tot ceea ce este scris pe tablă”, completează Marcela Maria Estrada.
Indicii care sugerează probleme de vedere la copii
Oftalmologii subliniază că există numeroase semne care pot indica părinților că micuțul ar putea avea dificultăți de vedere și ar putea necesita ochelari:
- Cel puțin un ochi este ușor deviat spre interior sau exterior (strabism).
- Copilul se freacă frecvent la ochi.
- Probleme de coordonare între mână și ochi sau stângăcie.
- Evitarea activităților ca cititul, scrisul sau desenatul.
- Copilul stă foarte aproape de televizor și are tendința de a ține cărțile sau alte obiecte aproape de față.
- Dificultăți de comportament sau atenție acasă sau la școală.
- Dureri de cap, vedere încețoșată sau dublă.
Foto: Dreamstime.com