Crin Antonescu discută campania pro-rusească din Moldova: „Cum au reușit ei să se apere de agresiuni, iar noi nu?”

Crin Antonescu discută campania pro-rusească din Moldova: „Cum au reușit ei să se apere de agresiuni, iar noi nu?”
Crin Antonescu, declarații de presă. Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Candidatul coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, în cadrul unei emisiuni la B1 TV, că în România a existat o campanie cu efect pro-rusesc, care a avut un impact mai mare în țară decât în Republica Moldova, subliniind că aceasta reprezintă o problemă, având în vedere că suntem parte din NATO și beneficiem de servicii de informații mult mai puternice decât cele din Moldova.

Antonescu indică faptul că trendul pro-rusesc din România nu a început odată cu candidatura lui Călin Georgescu, ci și-a făcut apariția odată cu începerea confruntărilor armate din Ucraina.

„A existat o campanie, nu afirm că a fost înțeleasă conștient de către ruși, dar efectul pro-rusesc este clar. Aceasta a început în prima zi a războiului din Ucraina. Zelenski a devenit, pentru acești indivizi, o figură demonizată ani de zile, iar lucrurile au luat o întorsătură dramatică odată cu discuțiile dintre Trump și Putin sau echipele lor. Consider că a fost o tendință de rusificare în România, cu un succes mult mai mare decât în Republica Moldova,” a afirmat Crin Antonescu, conform surselor.

Candidatul coaliției consideră că „este totuși o problemă cum ei au reușit să se apere de diverse agresiuni, în timp ce noi nu am reușit.”

„Suntem parte din NATO, dispunem de servicii mult mai puternice decât cele ale Republicii Moldova. A existat un sentiment anti-occidental în țară, chiar dacă nu este predominant, acesta a crescut. Încrederea în Uniunea Europeană, în NATO și în Occident în general a scăzut,” a adăugat Antonescu.

El a subliniat că în România s-au vehiculat teorii diverse în ultimii ani, „începând cu ideea că pandemia a fost introdusă prin intermediul unor borcane care ne-au toxificat, până la afirmația că războiul din Ucraina se datorează exclusiv americanilor și lui Zelenski, sau că economia României a fost afectată de ajutoarele oferite Ucrainei.”

„Pe mine nu mă preocupă Georgescu, dar este vorba despre voturile acelor oameni. Nu pot ști dacă voi câștiga sau nu, sper că da, însă cred că orice candidat trebuie să fie conștient de implicațiile ascensiunii la președinție. Președinția României nu este o simplă chiflă unsă cu unt; nu se aseamănă cu ultimele două mandate ale domnului Iohannis, care au fost cele mai calme din istorie. Problema reală este frustrarea a aproximativ două milioane de cetățeni care au votat pentru acest om sau pentru această figură fantomă online, Călin Georgescu,” a încheiat Crin Antonescu.

Recomandari
Show Cookie Preferences