Dacă ai minim 16 ani și dorești să câștigi bani din plimbarea animalelor de companie, iată activitățile casnice pentru care poți fi plătit fără un contract de muncă – OUG
Toți cei care au împlinit 16 ani și vor să-și completeze veniturile prin activități casnice ocazionale, fie că sunt șomeri, pensionari, elevi, studenți sau deja angajați, au acum posibilitatea de a face acest lucru prin platforma IT tichete.anofm.ro, conform anunțului Ministerului Muncii. Începând de marți, Guvernul a adoptat o nouă listă extinsă de 25 de activități casnice.
Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică reglementările existente în Legea 111/2022 referitoare la activitatea prestatorului casnic.
Aceste modificări clarifică diverse aspecte identificate în timpul etapei de implementare a sistemului de tichete pentru activități casnice, având scopul de a obține rezultate conform obiectivelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv implementarea unei platforme digitale pentru gestionarea tichetelor destinate lucrătorilor casnici.
Obiectiv: Cel puțin 20.000 de lucrători casnici în platforma IT până la finalul acestui an – țintă PNRR
Una dintre țintele asumate de România în PNRR pentru ultimul trimestru al acestui an este ca, în platforma electronică dedicată activităților casnice, să fie înregistrați minimum 20.000 de prestatori casnici care anterior erau șomeri sau inactivi, lucrând în schimbul tichetelor de activități casnice, și cel puțin 10.000 de beneficiari ai acestor servicii.
Acesta este motivul pentru care Guvernul a extins lista activităților casnice disponibile în sistem la un total de 25.
Platforma electronică destinată atât beneficiarilor, cât și prestatorilor de activități casnice poate fi accesată la tichete.anofm.ro, oferind posibilitatea de a achiziționa tichete pentru a remunera persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie, conform anunțului Ministerului Muncii.
Aceste tichete vin cu beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, iar contribuțiile lor sunt valorificate și pentru pensie.
O altă funcționalitate a platformei este facilitarea interacțiunii dintre beneficiari și prestatori. Beneficiarii au posibilitatea de a publica în secțiunea „Marketplace” serviciile de care au nevoie, iar prestatorii își pot oferi serviciile, asigurând astfel medierea între cerere și ofertă pentru activitățile casnice.
Platforma accesibilă la tichete.anofm.ro poate fi utilizată atât de prestatori, cât și de beneficiari și angajatori și reprezintă un sprijin pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul public de asigurări sociale.
Printre avantajele de a fi înrolat în platformă și a oferi servicii prin tichete se numără faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate, cu condiția să înlocuiască minimum 85 de tichete de activități casnice, echivalentul a 1.275 de lei pe lună.
Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare pentru ca prestatorul să beneficieze de asigurările de pensie și sănătate, fără a necesita un contract de muncă între părți.
Convenția între prestator și beneficiar, deși nu necesită o formă scrisă, va detalia:
- activitățile și numărul de ore sau volumul de muncă;
- faptul că plata prestatorului se efectuează cu tichete de activități casnice;
- programul zilnic, care nu poate depăși 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru tinerii cu vârsta de 16-18 ani.
Oricine a împlinit 16 ani și dorește să câștige sau să-și completeze venitul prin activități casnice ocazionale poate să se înscrie ca prestator.
Angajatorii care se înregistrează pe platformă pot achiziționa și distribui tichete angajaților lor, transformându-i în beneficiari ai serviciilor oferite de prestatori. Tichetul poate fi oferit sub formă de primă, specificând numele și codul personal al angajatului, date necesare pe tichet. La cumpărarea a peste 600 de tichete pe parcursul unui an, angajatorii și beneficiarii pot primi gratuit 75 de tichete pentru anul următor.
Printre activitățile casnice care pot fi plătite cu tichete se numără:
- aranjarea și servirea mesei;
- curățarea și întreținerea piscinei;
- curățenia și igienizarea locuinței;
- călcatul rufelor;
- debarasarea și spălarea vaselor;
- îngrijirea animalelor de companie;
- plimbarea animalelor de companie;
- prepararea hranei;
- plantarea pomilor și arbuștilor;
- plantarea răsadurilor;
- realizarea cumpărăturilor;
- recoltarea fructelor și legumelor;
- spălarea covoarelor, geamurilor și tâmplăriei;
- spălarea rufelor și curățarea autoturismelor;
- strângerea resturilor vegetale din natură.
Implementarea platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici va permite realizarea electronică a tuturor tranzacțiilor legate de tichete (achiziție, înregistrarea orelor de lucru) și înregistrarea detaliilor activităților (numărul de ore, tipul de activitate) și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.
Operaționalizarea platformei contribuie la atingerea obiectivului 397 din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Sursa foto: Sjors737 / Dreamstime.com