Dacă ești PFA, informațiile fiscale esențiale pentru 2025: salariul minim, plafoane și depunerea Declarației unice

Dacă ești PFA, informațiile fiscale esențiale pentru 2025: salariul minim, plafoane și depunerea Declarației unice
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Pentru persoanele care obțin venituri din activități independente-PFA, anul 2025 aduce modificări în ceea ce privește procesul de declarare și de plată. Multe dintre acestea au fost implementate încă din anul anterior, iar altele vor fi aplicate pe parcursul anului 2024.

Informațiile prezentate aici sunt extrase din Monitorul oficial și din Codul fiscal. În cazul în care intervin noi modificări în ultimele zile ale anului, voi oferi actualizări ulterioare.

Salariul minim și plafoanele pentru CAS și CASS

Pentru veniturile anului 2024, salariul minim utilizat la calcularea CAS și CASS este fixat la 3.300 lei. Declarația unică pentru 2025 trebuie depusă până la 25 mai.

După cum ați observat în Declarația unică pentru 2024 (sectiunea estimărilor – care, de altfel, va fi eliminată din 2025 – detalii în continuare), au existat modificări la nivelul plății CASS (10%). Plafonul pentru contribuție este între 6 și 60 salarii minime, respectiv între 19.800 și 198.000 lei, ceea ce înseamnă că se plătește 10% pentru orice sumă din această gamă.

Cât privește CAS, plafoanele rămân aceleași ca în 2024: 12 și 24 salarii minime, adică 39.600 lei și 78.200 lei.

Pentru venitul sub 6 salarii minime: CASS de 1.980 lei

O schimbare importantă pentru acest an, discutată într-un articol din revista Ministerului de Finanțe, se referă la plata CASS în funcție de veniturile obținute din activități independente, în anumite condiții.

Astfel, dacă veniturile tale sunt sub 19.800 lei, va trebui să achiți CASS în valoare de 1.980 lei, chiar și în absența unor venituri.

Această sumă nu va fi datorată dacă ai înregistrat venituri din:

  • salarii sau surse asimilate, care să fie cel puțin egale cu 6 salarii minime brute în vigoare;\sau cele menționate în art. 155 alin. (1) lit. c)-h), pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate cel puțin egală cu 6 salarii minime brute, respectiv:

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– venituri din asocieri cu persoane juridice;

– venituri din cedarea folosinței bunurilor;

– venituri din agricultură, silvicultură și piscicultură;

– venituri din investiții;

– venituri din alte surse.

  • În cazul în care, pe parcursul anului 2024, persoanele fizice obțin venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulți plătitori și dacă contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută este mai mare decât ceea ce ar rezulta pentru o bază de calcul echivalentă cu 60 de salarii minime brute, acestea trebuie să recalculeze contribuția prin depunerea Declarației unice până la 25 mai inclusiv a anului următor (25 mai 2025). Persoana fizică va fi responsabilă să calculeze, să declare și să plătească impozitul pe venit pentru orice diferență rezultată din recalculare.

Veniturile din investiții: separarea de activitățile independente

O altă noutate este faptul că veniturile din investiții (de exemplu, chirii sau dobânzi) nu se mai cumulează cu cele din activități independente.

Pentru aceste venituri se va plăti separat CASS, fiind plafonat la 6, 12 și 24 de salarii minime: 19.800 lei, 39.600 lei și 79.200 lei.

Modificări în Declarația unică 2025: renunțarea la estimări

Declarația unică 2025 va exclude capitolul dedicat estimărilor.

Alte modificări pentru cei care au activități independente și alte surse de venit:

Pentru veniturile din chirii, venitul net anual se va calcula prin deducerea a 20% din venitul brut.

Veniturile din cedarea folosinței bunurilor de către persoane juridice vor fi impozitate prin reținere la sursă, impozitul fiind considerat final.

ANAF reamintește că au fost abrogate reglementările care clasificau veniturile din peste 5 contracte de închiriere drept venituri din activități independente.

De asemenea, nu se mai permite deprecierea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual.

Eliminarea opțiunii de direcționare a 3,5% din impozitul anual a fost, de asemenea, actualizată.

Modificările vizează și stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice ce au venituri din activități independente, calculată pe baza venitului net anual.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate se va calcula pe o bază anuală echivalentă cu venitul net realizat sau norma anuală de venit, fără a depăși 60 de salarii minime brute.

Persoanele care au obținut în anul fiscal venituri din activități sportive de la mai mulți plătitori și suspendă sau încetează o activitate, vor recalcula CASS până pe 25 mai inclusiv a anului următor.

Noi reguli privind Declarația unică în cazul începerii sau încetării activităților

Obligația de a depune Declarația unică (formular 212) pentru cei care încep sau încetează o activitate în cursul anului a fost eliminată prin OUG 128/2024.

Astfel, persoanele fizice vor depune declarația unică până la 25 mai inclusiv a anului următor când au realizat venituri.

Facturi către persoane fizice: reguli 2025

De la 1 ianuarie 2025, e-Factura va intra într-o nouă fază. Toate facturile emise către persoane fizice vor trebui transmise în sistemul Ministerului de Finanțe, această cerință fiind obligatorie.

Termenul de transmitere este același ca și în relațiile B2B: 5 zile calendaristice.

Dacă clientul nu oferă CNP, se pot completa cu 13 zerouri.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences