Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale: Ce a comunicat cu o zi înainte de hotărârea istorică

Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale: Ce a comunicat cu o zi înainte de hotărârea istorică
Membrii CCR. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României a luat vineri o decizie istorică, anunțând anularea alegerilor prezidențiale și solicitând organizarea unui nou scrutin. Această hotărâre a fost emisă la doar o zi după ce judecătorii CCR afirmau că o astfel de cerere nu este admisibilă.

Într-un comunicat de presă transmis joi seara, Curtea a menționat: „Având în vedere solicitările mass-media referitoare la primirea de petiții și cereri legate de alegerile pentru funcția de Președinte al României, CCR precizează că acestea au fost înregistrate și vor fi examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.”

De asemenea, CCR a subliniat că, „în această etapă a procesului electoral, conform dispozițiilor constituționale, Curtea poate analiza contestațiile formulate de candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale.”

Clarificările au fost emise după ce, în ziua de joi, CCR a primit patru sesizări care solicitau anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale.

Sesizările au fost depuse de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul independent Cristian Terheș.

Aceste sesizări au fost motivate de desecretizarea rapoartelor prezentate CSAT de către serviciile de securitate, care indicau o operațiune premeditată în favoarea lui Călin Georgescu, având „modul de operare al unui actor statal.”

Motivarea CCR pentru anularea alegerilor prezidențiale de vineri

Într-un comunicat emis vineri la ora 15:00, Curtea a invocat competența sa constituțională, stipulată de Art. 146, litera f din Constituție, care afirmă că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui.”

Conform acestuia, CCR consideră că procedurile necesare pentru organizarea unor alegeri libere nu au fost respectate. Iată comunicatul complet al CCR:

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, cu scopul de a asigura corectitudinea și legalitatea procesului electoral, Curtea Constituțională a aplicat atribuția stabilită de art. 146 lit.f) din Constituție, hotărând cu unanimitate de voturi următoarele:

1. În baza art. 146 lit.f) din Constituție, se anulează întregul proces electoral pentru alegerea Președintelui României, desfășurat conform Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 pentru stabilirea datei alegerilor din 2024 și Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024 referitoare la programul calendaristic pentru acțiunile necesare alegerilor.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în întregime, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegeri și un nou program pentru desfășurarea acestora.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, urmează a fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, și va fi adusă la cunoștința publicului.

Argumentele formulate în motivarea soluției vor fi prezentate în hotărârea publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Referitor la votul din diaspora, unde cetățenii s-au prezentat activ la urne, purtătorul de cuvânt al MAE a declarat că „este necesară o decizie a BEC pentru a implementa hotărârea CCR.”

Urmărește ultimele actualizări și comentarii despre această situație politică tensionată rezultată din decizia CCR.

Recomandari
Show Cookie Preferences