Descoperire arheologică importantă în Bulgaria: dovezi ale creştinismului vechi la Debelt
Recent, o amuletă din argint a fost descoperită în cadrul săpăturilor efectuate în rezervaţia Arheologică Naţională Deultum-Debelt, situată în apropierea satului Debelt din sud-estul Bulgariei. Această descoperire este considerată una dintre cele mai valoroase din zonă, având semnificaţii deosebite în istoria creştinismului bulgar, transmite agenția de presă BTA. Conform specialiştilor, amuleta reprezintă cea mai veche dovadă a prezenţei creştinismului în regiune. După un proces de restaurare şi analiză a inscripţiei, amuleta va putea fi admirată în muzeul rezervatiei, a declarat curatorul Dora Todorova.
Todorova a subliniat că primii creştini erau prudenţi în privinţa recunoaşterii, utilizând diverse simboluri pentru a se referi la Iisus. În cazul de faţă, amuleta a fost găsită într-un mormânt, lângă capul decedatului, fiind ascunsă astfel de privirile curioşilor. Numele Mântuitorului este inscripţionat pe amuletă, iar prima literă este rotită la 45 de grade, formând simbolul crucii, un detaliu asociat cu inscripţii creştine foarte timpurii, conform afirmatiilor curatorului.
Analiza amuletei, precum şi datarea sa, au fost realizate de Dr. Nikolai Şarankov, un expert renumit în epigrafie din Europa. În studiul său, Şarankov susţine că amuleta reprezintă cea mai veche relicvă creştină descoperită pe teritoriul Bulgariei, conţinând menţiuni semnificative despre Iisus. El a subliniat că descoperirea unui astfel de obiect atât de vechi la Deultum nu este o surpriză, având în vedere că acest sit arheologic a fost prima aşezare cunoscută care a avut o comunitate creştină şi un episcop.
Colonia Deultum, prima colonie romană pe teritoriul Bulgariei, a fost fondată în secolul I d.Hr. şi a fost populată de veterani ai Legiunii a 8-a Augustus. Echipele de arheologi care lucrează la Rezervaţia Arheologică Deultum-Debelt studiază site-ul din anii '80.