Descoperirea unei fortărețe impunătoare din Epoca Bronzului dezvăluie multe mistere nerezolvate
O fortăreață masivă, datând de acum aproape 3.500 de ani, a fost descoperită în sudul Tbilisi-ului, Georgia, de o echipă internațională de arheologi. Aceasta, cu o arie de aproximativ 80 de hectare, se numără printre cele mai mari fortificații din lume, dar cercetătorii nu au reușit să stabilească cine a construit-o și care a fost rolul său strategic la intersecția dintre Europa și Asia.
Dmanisis Gora, denumirea atribuită de specialiști, nu este o excepție în acest regiune. De fapt, este doar una dintre numeroasele fortificații ale Epocii Bronzului identificate în zona Munților Caucaz. Totuși, aceasta este cu siguranță cea mai mare dintre toate.
Începând cu anul 2018, săpăturile arheologice au fost inițiate, însă abia recent cercetătorii au reușit să aprecieze dimensiunile reale ale fortăreței. Datorită dimensiunii sale imense, fortificatia a putut fi observată în întregime doar prin realizarea a peste 11.000 de fotografii cu ajutorul dronelor, care au fost combinate pentru a obține o imagine de ansamblu.
Prin aceste metode, arheologii au realizat că Dmanisis Gora era, în realitate, de peste 40 de ori mai mare decât estimările anterioare.
„Numai prin intermediul fotografiilor aeriene am reușit să identificăm detalii topografice ascunse, cum ar fi resturi ale zidurilor de apărare, morminte, zone agricole și structuri de piatră cu roluri încă neclare”, a declarat Dr. Nathaniel Erb-Satullo, cercetător la Universitatea Cranfield din Marea Britanie și coordonatorul echipei internaționale.
Cea mai mare fortăreață din sudul Caucazului
Una dintre cele mai notabile trăsături ale fortificației de la Dmanisis Gora este alcătuirea sa, care constă în două rânduri de ziduri de apărare ce o înconjoară.
Potrivit studiului publicat în revista Antiquity, aceste ziduri concentrice au fost construite simultan ca parte integrantă a unui sistem defensiv unit. Astfel, niciun zid nu putea fi considerat inaccesibil fără celălalt.
Ambele ziduri au o grosime de până la doi metri și sunt realizate din roci masive, conectate fără utilizarea mortarului. Conform autorilor studiului, aceste detalii sugerează că au fost create contemporan.
„Această fortificatie nu este doar cea mai mare din sudul Caucazului din perioada finală a Epocii Bronzului, ci și cea mai mare din Epoca Fierului”, au mai adăugat specialiștii.
Misterele neelucidate ale fortificației
Dificultățile au apărut în momentul în care arheologii au fost nevoiți să răspundă la întrebări fundamentale legate de cei care au construit fortăreața și de scopul ei. Aceasta deoarece puține artefacte au fost descoperite până acum.
Absența dispozitivelor care să ofere indicii a condus la două posibile teorii. Prima sugerează că fortăreața a fost locuită de un număr redus de persoane, în timp ce a doua teorie vorbește despre o abandonare rapidă a acesteia după construcție.
Cu toate acestea, autorii studiului de cercetare arheologică consideră că ambele teorii sunt puțin credibile, având în vedere resursele enorme necesare pentru a construi o fortificație de asemenea dimensiuni.
O teorie alternativă ar putea indica faptul că fortăreața a fost ocupată sezonier, poate ca adăpost pentru păstori în timpul primăverii sau toamnei. Aceasta ar putea explica semnificația locului și lipsa unor dovezi ale unei populații permanente.
Oricum, orice afirmație trebuie să fie susținută de dovezi concrete, iar în absența acestora, fortăreața Dmanisis Gora continuă să rămână învăluită în mister.
În ciuda dimensiunilor sale considerabile, Dmanisis Gora nu este cea mai mare așezare din Epoca Bronzului.
Cu cele 80 de hectare ale sale, fortăreața din Caucaz nu reprezintă decât o mică parte din cei 17,65 kilometri pătrați ai fortificației de la Cornești-Iancuri, situată între Arad și Timișoara, care este recunoscută ca cea mai mare fortăreață din Epoca Bronzului descoperită vreodată în Europa.