DOCUMENT Ce propune Crin Antonescu în programul său pentru alegerile prezidențiale: De la platforma națională pentru eficiența statului la „mecanismul de putere subtilă”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale, a dezvăluit programul său pentru scrutinul din luna mai, în care include, printre altele, o platformă națională destinat eficienței statului, un „Centru pentru Gândire Strategică”, redefinirea poziției României în Uniunea Europeană și un nou model economic bazat pe valoare adăugată și pe avantajele competitive ale țării.
Antonescu și-a lansat programul „România Înainte!”, structurat în 16 capitole, în cadrul unui eveniment la care au participat președintele interimar Ilie Bolojan și liderii PSD, PNL și UDMR – Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu și Kelemen Hunor.
Recâștigarea încrederii în stat
În cadrul programului se menționează că România are peste 100 de autorități centrale care nu cooperează eficient, nici între ele, nici cu cetățenii, ceea ce duce la dublarea sau blocarea unor structuri. Cetățenii resimt aceasta în fiecare zi, simțind că timpul petrecut pe drumuri este pierdut.
„Voi crea Platforma Națională pentru Eficiența Statului, care va reuni instituții precum Curtea de Conturi, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Institutul Național de Statistică, Consiliul Concurenței și Autoritatea pentru Digitalizarea României, alături de mediul academic, societatea civilă și experți internaționali”, declară Antonescu.
Potrivit acestuia, platforma va efectua anual un Audit al Eficienței Instituțiilor ca instrument de responsabilizare, nu de control. Fiecare instituție publică va fi evaluată pe baza unor criterii clare, precum eficiența, impactul social, digitalizarea, transparența și atribuțiile.
„Centrul pentru Gândire Strategică”
Un stat eficient preconizează crizele și acționează. Într-o eră în care umanitatea se confruntă cu schimbări și provocări fără precedent, România are nevoie de o gândire clară la nivel prezidențial. „Centrul pentru Gândire Strategică” va deveni acest pilon, conform documentului.
Candidatul la președinție promite astfel un centru strategic destinat corelării semnalelor, tendințelor, informațiilor și ideilor din domenii esențiale, precum educație, sănătate, mediu, economie, cultură, apărare și geopolitică.
„Aici se va analiza România în timp real, alături de evenimentele ce influențează lumea, pentru a ghideza decizia prezidențială într-un cadru logic și informativ. „Centrul pentru Gândire Strategică” va avea un statut consultativ și va fi finanțat din bugetul Administrației Prezidențiale”, conform programului.
„Imagine națională, putere subtilă și proiecție strategică”
În acest capitol se subliniază că „avem o poveste. Pentru a ne apăra interesele și a ne extinde influența, trebuie mai întâi să învățăm să ne comunicăm povestea”.
„Programul pentru Imagine Națională va funcționa ca un mecanism de putere subtilă, diplomație culturală și construcție narativă strategică, astfel Încât imaginea națională devine un instrument de proiecție geopolitică și recunoaștere globală”, se specifică în document.
Redefinirea rolului României în UE
„Deși am aderat în 2007, nu am internalizat complet statutul de membru al Uniunii Europene, cu toate drepturile, oportunitățile și marjele de acțiune pe care acesta ni le oferă. Am fost o voce care ascultă mai mult decât intervine în dezbaterea europeană, deși dispunem de argumente solide în acest sens. Îmi propun să depășim această paradigmă. România trebuie să devină un centru de gândire strategică, prin mandate bazate pe realități economice și, totodată, un actor semnificativ în arena europeană prin alianțe cu state cu interese similare”, afirmă Antonescu.
Astfel, el sugerează redefinirea rolului României în Uniunea Europeană: „Suntem un stat membru matur, cu resurse, competențe și o poziție strategică. Fiind a șasea țară ca populație din UE și a opta ca suprafață, România trebuie să își susțină și să își protejeze interesele prin profesionalism și acțiuni concrete.”
Noul model economic
„Nu ne mai putem permite să fim doar o piață de consum sau o zonă de asamblare. Este necesar să dezvoltăm un nou model economic, bazat pe valoare adăugată și pe avantajele noastre competitive”, se afirmă în acest capitol.
Antonescu consideră că sunt necesare măsuri precum menținerea cotei unice, un mecanism de monitorizare a fondurilor europene, un Pact Național pentru Antreprenoriat care să sprijine inițiativele românești, reforma achizițiilor publice, revizuirea schemelor de ajutor de stat și „activarea Băncii Naționale de Dezvoltare pentru proiectele strategice”.