Cristian Tudor Popescu, reacție puternică față de anunțul CNSAS despre declarația lui Crin Antonescu la Securitate: „O mizerie”

Cristian Tudor Popescu, renumit jurnalist, a criticat recent la B1 TV difuzarea unei „știri” legate de Crin Antonescu și declarația acestuia dată la Securitate, referitoare la un prieten, pe care o consideră nefundamentată.
„Acest tip de știre, lipsit de orice bază reală, a fost lansat în spațiul public și va fi exploatat de televiziunile care susțin pe Ponta și Simion, dar și de susținătorii lui Nicușor Dan,” a declarat CTP, manifestându-și dezamăgirea în legătură cu modul în care informațiile sunt distorsionate.
CTP a menționat că adepții lui Nicușor Dan au folosit informația respectivă pentru a-l ataca pe Crin Antonescu, afirmând că el îl va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Am fost martor pe TV în momentul în care 2 susținători pe care îi consideram oameni serioși, printre care liderul partidului DREPT și un fost primar al Bucureștiului, au sărit pe „știrea” apărută, acuzându-l pe Crin Antonescu de a fi „turnător al colegilor săi”. Ce mai pot spune?” a subliniat CTP.
Jurnalistul a adus în discuție amintiri dureroase din perioada pre-1989, când Securitatea putea chema orice cetățean pentru a oferi informații. „Securitatea avea puterea de a convoca pe oricine, nu doar profesori sau medici, ci orice cetățean,” a spus el, împărtășind experiențele sale personale traumatizante.
În opinia sa, afirmațiile vehiculate la B1 TV, care sugerează că Antonescu ar fi oferit o „notă informativă”, sunt eronate și denotă o neînțelegere a conceptelor. „Nota informativă este un document care se oferă din proprie inițiativă, iar în cazul lui Crin Antonescu, acesta a fost constrâns să facă această declarație,” a spus Cristian Tudor Popescu.
CTP a amintit de un incident din campania electorală pentru Primăria Generală a Capitalei, când a fost difuzat un document pe surse PSD, prin care se susținea că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea, de fapt o informație falsă.
„Anul trecut, Nicușor Dan a fost vârful unei campanii asemănătoare. A fost publicat un document mincinos care afirma că și-ar fi turnat colegii de olimpiadă, lucru demontat rapid. O rușine. Din păcate, acești indivizi de la USR și DREPT au uitat ridiculele din 2022 și au recidivat, atacându-l pe Crin Antonescu imediat după apariția acelei știri, fără a verifica nimic,” a explicat Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul a considerat că reacția Elenei Lasconi pe acest subiect a fost „normală”, menționând că „ea are acum provocări mai mari de înfruntat cu Nicușor Dan decât cu Crin Antonescu… însă profită de această ocazie.”
Cristian Tudor Popescu acuză CNSAS de manipulare mediatică în preajma alegerilor
Cristian Tudor Popescu a criticat acțiunile Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), catalogându-le drept o strategie de manipulare în perioada campaniei electorale. El a utilizat o analogie sugestivă, indicând că metoda CNSAS este similară cu o tactică prin care cineva respinge repetat o acuzație nedivulgată, inducând îndoieli în percepția publicului.
„CNSAS a aplicat o metodă de manipulare pe care o denumesc „Nuți nu e c****”. Se creează o negare repetată a unei întrebări care nu a fost pusă, lăsând publicul să se întrebe și să se îngrijoreze,” a clarificat el. În acest context, Popescu a subliniat că informațiile furnizate de CNSAS despre Crin Antonescu nu trebuiau difuzate, descriindu-le ca un „non-document” care nu aduce informații noi sau semnificative.
Popescu a subliniat că declarația CNSAS, emisă în 2020, a fost readusă în prim-plan și utilizată în campania electorală fără o justificare adecvată. Criticând această abordare, el a spus: „Nu este vorba de o reclamație depusă de cineva. CNSAS cunoaște foarte bine aceste aspecte, având experiența necesară.”
CNSAS confirmă că Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității
Candidatul coaliției, Crin Antonescu, a declarat marți că nu a avut nicio legătură cu fostul sistem de Securitate, decât în calitate de urmărit și a cerut ca declarația sa de la CNSAS să fie făcută publică.
El a explicat că a făcut o declarație la fosta Securitate în calitate de urmărit, referindu-se la un prieten, profesor, care a părăsit țara în anii ’80.
CNSAS a confirmat că în cazul lui Crin Antonescu nu se poate reține calitatea de colaborator al regimului comunist.