DOCUMENT Prelungirea plafonării prețurilor RCA până la 30 iunie 2025. Impactul dezechilibrelor asupra tarifelor

DOCUMENT Prelungirea plafonării prețurilor RCA până la 30 iunie 2025. Impactul dezechilibrelor asupra tarifelor
Accident auto in Bucuresti, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Prelungirea plafonării prețurilor și comisioanelor de distribuție pentru asigurările auto RCA se va întinde până la 30 iunie 2025, conform unui proiect de hotărâre de guvern lansat în dezbatere de Ministerul de Finanțe. Unul dintre aspectele problematice semnalate este numărul crescut de asigurați cu risc ridicat care solicită un RCA mai accesibil prin intermediul Biroului de asigurări auto (BAAR), după ce au primit minimum trei oferte care depășesc tariful de referință.

Dezechilibre în piața RCA: Creștere semnificativă a asiguraților cu risc ridicat

Nota de fundamentare a acestui proiect, elaborată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), menționează că piața asigurărilor RCA continuă să fie marcată de reticența asigurătorilor față de anumite categorii de asigurați și de un grad ridicat de concentrare.

Această concentrare reprezintă o vulnerabilitate semnificativă pentru piață, atât în ceea ce privește expunerea pe clasele de asigurare, cât și în ce privește ponderea de piață mare deținută de un număr restrâns de societăți de asigurare, ceea ce conduce la o concurență redusă.

  • „Este important de subliniat faptul că numărul asiguraților cu risc ridicat a înregistrat o creștere considerabilă, cu aproximativ 24.600 de cazuri comparativ cu începutul lunii decembrie 2024, angajând societățile să preia în asigurare aproximativ 7.500 de astfel de cazuri în anul 2024.
  • În primele două luni din 2025, numărul mediu de cazuri preluate lunar de asigurători a ajuns la aproximativ 8.000”, conform documentului.

Număr semnificativ de mașini fără RCA înmatriculate

Un număr considerabil de vehicule înmatriculate continuă să nu dețină o poliță de asigurare auto RCA, așa cum prevede legislația.

  • „Conform datelor statistice înregistrate la sfârșitul anului 2024, există 10.785.260 de vehicule în parc, în creștere față de cele 10.566.656 raportate la finalul primelor jumătăți din 2024.
  • Până la 13 martie 2025, există 7.651.668 de vehicule asigurate, comparativ cu 7.567.130 în decembrie 2024, fiind semnificativ scăzut gradul de acoperire a parcului național auto.
  • Totuși, numărul contractelor RCA valabile pe 13 martie 2025 este cu aproximativ 5% mai mare decât la sfârșitul anului 2023”, se arată în document.

Dezechilibre care pot genera majorări de prețuri RCA după 31 martie 2025

În piață persistă un dezechilibru între cerere și ofertă care poate conduce la creșterea prețurilor RCA după 31 martie 2025, moment în care actuala plafonare a tarifelor va expira, conform notei de fundamentare.

Acest dezechilibru este cauzat de următoarele aspecte:

  • imposibilitatea de a acoperi riscurile la care sunt expuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies pe drum;
  • creșterea riscurilor pentru participanții la trafic în urma accidentelor implicând vehicule neasigurate, mai ales în cazurile de vătămări corporale severe sau deces;
  • necesitatea de finanțare a Fondului național de protecție pentru a acoperi prejudiciile provocate de vehiculele neasigurate;
  • obligația persoanelor neasigurate, responsabile pentru accidente, de a compensa prejudiciile din resurse proprii, plătite din Fondul național de protecție.

Modificarea legii RCA și măsuri pentru remedierea situației din piață

Documentul menționează că sunt în lucru mai multe modificări ale legislației naționale privind RCA care vizează corectarea dezechilibrelor actuale, inclusiv Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017.

Acest proiect este curent în dezbaterea comisiilor din cadrul Camerei Deputaților, fiind înregistrat în regim de urgență, iar normele de aplicare vor fi emise după intrarea în vigoare a legii.

De asemenea, BAAR analizează modificarea metodologiei de calcul a factorului „N” folosit la încadrarea asiguraților cu risc ridicat.

În plus, ASF elaborează un ghid de bune practici pentru asigurătorii RCA, având ca scop creșterea incluziunii financiare, îmbunătățirea ratei de acoperire a asigurărilor RCA și optimizarea relațiilor asigurătorilor cu asigurații și persoanele prejudiciate.

Calculul prețurilor RCA este înghețat din primăvara anului 2023 și ar urma să expire pe 31 martie 2025.

Tarifele RCA au fost plafonate de Guvern, ca măsură împotriva creșterii acestora, în urma falimentului Euroins, fostul lider RCA, cu peste 3 milioane de clienți asigurați la momentul retragerii licenței.

Astfel, Guvernul a decis ca tarifele RCA să se limiteze la nivelul maxim practicat de fiecare companie de asigurare la 28 februarie 2023.

Comisioanele de distribuție pentru, de asemenea, au fost limitate la maximum 8% din prima netă a cheltuielilor de distribuție.

Această măsură a fost extinsă de mai multe ori, cu o singură excepție: începând cu 1 ianuarie 2024, asigurătorii au avut permisiunea să crească aceste prețuri plafonate cu 6,8% pentru a le ajusta la prognoza inflației anuală publicată de Banca Națională a României.

Cum s-au majorat prețurile RCA, deși calculul a fost suspendat

Deși tarifele RCA au fost plafonate, prețurile au crescut, în medie, cu 11% după o perioadă de un an și jumătate, însă ASF a confirmat că nu au fost identificate modificări în modul de calcul al tarifului.

De aceea, sancțiunile nu au fost aplicate asigurătorilor, a clarificat Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF, într-un interviu anterior.

Creșterea prețurilor a avut loc datorită schimbărilor în datele incluse în formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului sau a vehiculului, care au fost actualizate odată cu reînnoirea polițelor.

Unii asigurători consideră, de asemenea, că și culoarea sau marca vehiculului ar influencează tarifele RCA, aspecte ce vor fi corectate în acest an prin reglementări suplimentare și un cod de bune practici, conform oficialului ASF.

Recomandari
Show Cookie Preferences