Egiptenii au încercat să trateze cancerul acum 4.000 de ani (studiu)

Egiptenii au încercat să trateze cancerul acum 4.000 de ani (studiu)
Mumie egipteană, Foto: WMP/Aleksander Leydo/Cover Image / INSTAR Images / Profimedia

Două cranii din perioada Egiptului antic, aflate în colecția Universității Cambridge, oferă dovezi clare că medicii de atunci au încercat să abordeze o boală asociată, în mod obișnuit, cu timpurile moderne.

Aceasta este concluzia unui grup de cercetători din Germania, Marea Britanie și Spania, care au publicat un studiu în revista Frontiers in Medicine.

Craniile, care aparțin unui bărbat cu vârsta de 30-35 de ani și unei femei în vârstă de peste 50 de ani, sunt datate între 4.345 – 4.687 de ani și respectiv 2.343 – 2.663 de ani. Specialiștii subliniază că acestea prezintă nu doar leziuni canceroase, ci și incizii indicând intervențiile efectuate de medici în încercarea de a trata și înțelege cancerul.

Aceste cranii reprezintă cele mai vechi dovezi directe ale încercărilor de a aborda leziunile canceroase. Este clar că medicii egipteni aveau cunoștințe despre această afecțiune cu mult înainte de a studia cele două cazuri în cadrul acestui cercetare.

Descrierea cancerului, probabil, realizată de Imhotep

Papirusul Edwin Smith, cel mai vechi tratat de chirurgie, documentează 48 de afecțiuni și metodele de tratare ale acestora. Printre acestea se numără și cazurile de cancer mamar, metode de diagnosticare și un tratament rudimentar care implica cauterizarea tumorilor. Totuși, autorul papirusului precizează că aceste cazuri erau, în general, incurabile.

Papirusul datează de acum aproximativ 3.600 de ani, însă specialiștii susțin că este o copie a unui manuscris mai vechi, de cel puțin 4.700 de ani, care ar putea fi lucrat de binecunoscutul polimat egiptean Imhotep.

Cancerul, o afecțiune comună atât în trecut, cât și în prezent

Referitor la cele două cranii din colecția Universității Cambridge, doar una dintre ele, cel mai vechi (cunoscut și sub numele de craniul E236) a fost analizată anterior. Aceasta a fost studiată de paleopatologul britanic Calvin Wells în 1963, care a observat doar urmele unor tumori maligne, fără a identifica semnele intervenției chirurgicale. Aceasta a devenit evidentă doar în urma reanalizării recente.

Craniul E270, cel de al doilea, prezintă, în plus față de leziuni canceroase, și urme vindecate ale unor traume. Specialiștii sugerează că femeia a suferit răni asemănătoare celor cauzate de conflicte armate, dar tratamentul primit în acea perioadă s-a dovedit eficient. Din păcate, o tumoră malignă mare a condus la distrugerea bolții craniene, în ciuda eforturilor medicale.

Deși cercetătorii sunt prudenți în evaluarea incidenței cazurilor de cancer în antichitate, ținând cont de rarefierea resturilor osteologice și de lipsa unui istoric medical clar, ei cred că, foarte probabil, cancerul era o afecțiune destul de comună. Din păcate, medicii egipteni, și nu doar ei, nu aveau capacitatea de a o trata, dar au făcut eforturi.

Urmați pagina noastră de Facebook pentru cele mai recente informații și curiozități din domeniul științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences