Estimarea ONU: Numărul civililor uciși în Ucraina de la începutul conflictului generat de Rusia

Conform Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 13.000 de civili au fost uciși de la începutul conflictului din Ucraina, a declarat Tom Fletcher, coordonator ONU pentru ajutor umanitar de urgență, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate.
Datele transmise de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) arată că au fost confirmate cel puțin 12.910 decese ale civililor, inclusiv 682 de copii, iar numărul persoanelor rănite se ridică la aproape 30.700 între 24 februarie 2022 și 31 martie 2025, conform informațiilor agenției DPA.
Fletcher a menționat că numărul real al victimelor ar putea fi considerabil mai mare. În intervalul de la sfârșitul lunii februarie până la sfârșitul lunii martie, au fost raportate peste 170 de civili uciși, a adăugat acesta.
Continua agresiune rusă are ca rezultat victime în rândul civililor. De exemplu, un atac aerian asupra unei zone rezidențiale din orașul sud-estic Krivoi Rog, a avut loc vinerea trecută și a rezultat în moartea a 20 de persoane, includând nouă copii.
Fletcher a subliniat, de asemenea, erodarea dreptului internațional atât în Ucraina, cât și în alte zone conflictuale la nivel global.
„Nu doar că nu apărăm cu hotărâre dreptul internațional, ci, în unele situații, se sprijină degradarea acestuia”, a declarat Fletcher. „Aceasta reprezintă o caracteristică comună a acestor conflicte. Dacă principiile pe care le susțineți se aplică doar adversarilor voștri, atunci nu sunt principii umanitare.”
Răspuns internațional ferm necesar față de atrocitățile comise de Rusia
Andrii Sibiha, ministrul ucrainean de externe, a anunțat luni că Ucraina a solicitat convocarea unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, ca reacție la atacul rusesc din Krivoi Rog.
Sibiha a evidențiat că aceasta reprezintă cea mai mare pierdere de vieți în rândul copiilor ucraineni într-un singur incident, de la începutul invaziei rusești în 2022.
El a subliniat că Rusia trebuie să înceteze teroarea asupra copiilor și civililor, să accepte propunerea Statelor Unite pentru o încetare completă a focului, propunere pe care Ucraina a acceptat-o, și să pună capăt conflictului.
„Este esențial ca reacția internațională față de atrocitățile comise de Rusia să fie fermă. O astfel de teroare nu poate fi normalizată. Cerem atât o condamnare clară, cât și acțiuni eficiente în această privință”, a spus ministrul.
Moscova a confirmat atacul, dar a descris acțiunea ca fiind un „atac de înaltă precizie” îndreptat împotriva comandanților ucraineni și a instructorilor lor occidentali. Totuși, Statul Major General al Ucrainei a catalogat afirmațiile ca fiind false. Imaginile de la locul atacului, publicate de sursele ucrainene, nu au arătat dovezi ale unor ținte militare.
Ucraina se apără de invazia extinsă a Rusiei începând cu februarie 2022.