Curtea Supremă din Regatul Unit a stabilit că definiția legală a femeii se bazează pe sexul biologic

Miercuri, Curtea Supremă din Regatul Unit a decis că definiția legală a unei femei se întemeiază pe sexul biologic, nu pe gen. Această hotărâre ar putea avea efecte semnificative asupra aplicării legislației privind egalitatea în Scoția, Anglia și Țara Galilor, conform celor reportate.
Judecătorii, printr-o decizie unanimă, au confirmat că termenii „femeie” și „sex” din Legea Egalității din 2010 se referă exclusiv la femeile biologice și la sexul biologic, în urma unei acțiuni legale inițiate de Asociația feministă „For Women Scotland” împotriva administrației scoțiene.
Asociația a înaintat o plângere în 2018, contestând faptul că femeile trans care au obținut un certificat de recunoaștere a genului beneficiază de protecție împotriva discriminării ca femei, în conformitate cu Legea Egalității din 2010.
„For Women Scotland” a susținut că aceste drepturi ar trebui să se aplice exclusiv femeilor cisgen, care au o identitate de gen ce corespunde sexului atribuit la naștere.
La Curtea Supremă, co-fondatoarea asociației, Susan Smith, a afirmat: „Astăzi, judecătorii au validat ceea ce am crezut întotdeauna: femeile sunt protejate prin sexul lor biologic.”
Liderul conservator Kemi Badenoch a descris această hotărâre ca fiind o „victorie pentru toate femeile”, în timp ce deputatul scoțian Maggie Chapman, membru al Partidului Verzilor din Scoția și activist pentru drepturile persoanelor trans, a comentat că „aceasta reprezintă o decizie foarte îngrijorătoare pentru drepturile omului și o lovitură majoră pentru unele dintre cele mai marginalizate grupuri din societatea noastră”.