Modificări la Pilonul II de pensii, aprobate de Guvern: Administratorii pot investi mai mult în fonduri de investiții

Modificări la Pilonul II de pensii, aprobate de Guvern: Administratorii pot investi mai mult în fonduri de investiții
Sursa foto: Yurii Kibalnik / Dreamstime.com

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor avea capacitatea de a aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare atât din România, cât și din alte țări, conform unei ordonanțe de urgență adoptate miercuri de Guvern. În prezent, aceste investiții sunt permise în limita a 5% din valoarea totală a activelor.

Prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare, se facilitează dezvoltarea pieței locale și finanțarea economiei, afirmă Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Actul adoptat de Guvern constituie un pas semnificativ în direcția atingerii obiectivului strategic de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), angajat prin programul actual de guvernare.

Modificările vin ca urmare a evaluării contribuției României la procesul de aderare, efectuată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul întâlnirii din 11 iunie 2024.

Anterior, s-a raportat că Guvernul se pregătește să implementeze aceste modificări în sistemul pensiilor private. Printre noutăți se numără posibilitatea de a semna electronic actul individual de aderare la Pilonul II de pensii.

De asemenea, ASF va angaja o firmă specializată pentru a valida proviziile tehnice raportate de administratori, care reprezintă rezervele financiare destinate garantării sumelor pentru pensionare.

Provizioanele tehnice sunt rezervele create de administratorii fondurilor de pensii pentru a asigura plata sumelor garantate celor care ies la pensie.

Conform legislației, în sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuțiile nete ale contribuabililor sunt garantate: suma totală din contul de pensie privată Pilon II nu poate fi mai mică decât contribuțiile efectuate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare și eventualele comisioane de transfer.

Administratorii au obligația de a forma provizioane tehnice, un volum adecvat de lichidități, care să corespundă angajamentelor financiare ce rezultă din prospectul schemei de pensii, acoperind inclusiv riscurile biometrice: deces, invaliditate și longevitate, precum și nivelele stabilite ale pensiilor, atunci când acestea sunt prevăzute în schemele de pensii private, conform ASF.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences