Exporturile de aur elvețiene către SUA ating cea mai mare valoare din ultimii 13 ani

Exporturile de aur elvețiene către SUA ating cea mai mare valoare din ultimii 13 ani
Lingouri de aur (Theo Hudayanto via Dreamstime.com), Foto: Dreamstime.com

Conform datelor publicate joi de autoritățile vamale elvețiene, exporturile de aur ale Elveției au înregistrat o creștere anuală în ianuarie, livrările către SUA atingând cel mai înalt nivel din 13 ani. Această creștere a compensat scăderea livrărilor către principalele piețe, precum China și India.

Elveția își menține statutul de centru global de rafinare a aurului și servește ca un important hub pentru tranzacțiile cu acest metal prețios. Informațiile referitoare la exporturi oferă indicii despre tendințele de pe piață.

Recent, transferurile de aur din Elveția către Statele Unite au crescut, alimentate de temerile legate de impactul posibilelor taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump asupra livrărilor.

Datele de la autoritățile vamale indică faptul că exporturile de aur din Elveția către SUA au crescut anual în ianuarie la 192,9 tone, comparativ cu 64,2 tone în decembrie. Aceasta reprezintă cea mai mare cantitate exportată într-o singură lună de la începutul colectării acestor date, în 2012.

Deși Trump nu a inclus metalele prețioase în lista de bunuri supuse taxelor, începând din noiembrie, când s-a anunțat impozitarea bunurilor importate din Canada și Mexic, s-au livrat pe piața americană 20,4 milioane uncii troy de aur (636 tone metrice), evaluat la aproximativ 60 miliarde de dolari la prețurile curente.

În acest context, stocurile de aur de pe bursa Comex au crescut cu 116%, ajungând la 38 milioane uncii, cea mai mare valoare înregistrată din martie 2021.

Preț record pentru aur

Cotația aurului a atins joi un nou vârf, generat de creșterea cererii pentru active sigure în contextul intensificării tensiunilor geopolitice. Totodată, traderii observă semnale că Rezerva Federală a Statelor Unite nu intend să reducă dobânzile de referință în curând.

Joi, uncia de aur a atins un nou maxim istoric de 2.954,83 dolari, depășind recordul anterior stabilit cu o zi înainte, pe fondul temerilor că președintele Trump ar putea reduce sprijinul american pentru Ucraina.

Într-o declarație recentă, Trump l-a denumit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski un „dictator” și i-a sugerat să acționeze rapid, avertizându-l cu privire la posibilele consecințe.

Aurul a continuat să stabilească noi recorduri în acest an, cu o apreciere de 27% pe parcursul anului 2024, ca răspuns la intensificarea îngrijorărilor legate de politicile comerciale și geopolitice ale administrației Trump. Recent, analiștii de la Goldman Sachs au revizuit estimările pentru prețul aurului la finalul anului, previzionând o valoare de 3.000 până la 3.100 dolari pe uncie, pe fondul achizițiilor de aur de către băncile centrale care au depășit așteptările.

În același timp, investitorii au studiat minutele de la ultima întâlnire a Rezervelor Federale, care reafirmă intenția oficialilor de a aborda cu prudență creșterea ratelor dobânzilor, având în vedere inflația persistentă și incertitudinile economice curente.

Reducerea costurilor de împrumut va beneficia cotația aurului, dat fiind că deținerea de aur nu generează dobânzi.

FOTO articol: Theo Hudayanto / Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences