Falimentul Euroins a fost adus în fața Curții de Arbitraj de la Washington, cu cereri de daune de peste 500 milioane de euro din partea Eurohold

Falimentul Euroins a fost adus în fața Curții de Arbitraj de la Washington, cu cereri de daune de peste 500 milioane de euro din partea Eurohold
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Eurohold și EIG, proprietarii bulgari ai Euroins, companie care se afla anterior în fruntea pieței RCA, au inițiat o cerere de arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington DC. Aceștia susțin că retragerea autorizației Euroins de către ASF a fost ilegală și solicită despăgubiri de peste 500 milioane de euro.

Anunțul privind litigiul a fost făcut miercuri seara pe Bursa de Valori din Sofia.

Reclamarea de către bulgari a unei “exproprieri ilegale a Euroins România”

  • „Eurohold și EIG au decis să apeleze la arbitraj din cauza încălcărilor obligațiilor statului român conform tratatului bilateral de investiții dintre Bulgaria și România, inclusiv obligația de a oferi un tratament corect și echitabil companiilor. EIG a investit aproximativ 280 de milioane de euro pe piața asigurărilor din România.
  • Aceste companii caută dreptate și compensații pentru acțiunile ilegale ale autorităților române care au afectat activitatea EIG în România, distrugând complet Euroins România și impactând negativ întregul sector al asigurărilor din țară”, se menționează în comunicatul Eurohold.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras licența Euroins România pe 17 martie 2023, o decizie pe care grupul Eurohold o consideră neîntemeiată.

  • „Decizia autorității de reglementare a fost arbitrary și discriminatorie, constituind o expropriere ilegală a Euroins România, contrar legislației europene și internaționale. Această decizie nejustificată a ASF a dus la falimentul asigurătorului român în iunie 2023, distrugând activitatea companiei, care era lider pe piața locală”, se subliniază în comunicat.

Negocieri respinse de Guvern: „Statul român nu a discutat deloc cu noi”

Pe 25 octombrie 2023, Eurohold și EIG au trimis Guvernului României o notificare de litigiu, solicitând o soluționare amiabilă a problemei Euroins România, păstrându-și dreptul de a solicita arbitraj.

Cu toate acestea, Guvernul României nu a optat pentru această cale, conform comunicatului.

  • „Așa cum am comunicat tuturor părților interesate, vom apăra investițiile noastre prin toate metodele legale.
  • Statul român a optat să ignore problemele pe care le-am ridicat. Mai mult, nu a încercat să discute deloc subiectul cu noi.
  • În plus, autoritățile române nu au ținut cont de propunerile noastre constructive de a soluționa litigiul și de a minimiza daunele impuse de ASF cetățenilor români prin retragerea nelegală a licenței Euroins România.
  • Astfel, următorul pas logic este să continuăm cu procedura de arbitraj”, a declarat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold și EIG beneficiează de asistența firmei de avocatură multinațională Pinsent Masons, alături de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari firme de avocatură din Bulgaria.

Cauzele falimentului Euroins: ASF și EIOPA semnalează deficituri financiare de miliarde de lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, să retragă autorizația de operare a Euroins România, constatând insolvența companiei, având un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și un deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Pe 5 aprilie 2023, conducerea ASF a fost chemată la Guvern pentru a discuta despre plafonarea prețurilor RCA în contextul falimentului Euroins, iar Valentin Ionescu, directorul general al asigurărilor din ASF, a confirmat că EIOPA a realizat o evaluare proprie și a susținut decizia luată împotriva Euroins.

  • „EIOPA a confirmat analiza și deciziile ASF legate de Euroins. Atât noi, cât și autoritatea din Bulgaria am primit raportul, dar nu-l putem difuza fără acordul autorității europene. Pot să spun că ajustările EIOPA sunt cu privire la rezervele tehnice și reasigurare, conform estimărilor noastre.
  • Necesitatea unui SCR de 2,2 miliarde de lei, echivalent cu 440 milioane de euro, este cunoscută. EIOPA confirmă suma propusă de noi, este chiar puțin mai mare.”, a declarat atunci directorul ASF.

Eurohold acuză posibile scurgeri ilegale de informații / Concluziile EIOPA ar putea viza învechiri financiare

În legătură cu informațiile referitoare la raportul EIOPA, Eurohold a acuzat miercuri că scurgerea unor astfel de date, dintr-un raport pe care Euroins nu l-a primit, ar putea fi ilegală.

  • „Nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acționarii lor nu au primit un raport oficial de control sau un document valid referitor la capitalul sau solvabilitatea Euroins România. Scurgerea acestor informații ar putea indica o încălcare a legii de către o autoritate oficială.
  • Faptul că nu am primit un raport de acest tip ne împiedică să știm care sunt concluziile sale. Aceste concluzii ar putea face referire la perioade financiare foarte vechi, cum ar fi 30 septembrie 2022. După cum am arătat, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc asociat portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum și orice posibile ajustări ulterioare în rezervă și scăderea asigurărilor anterioare.
  • Reiterăm că contractul de reasigurare al Euroins România a fost valabil între 1 ianuarie – 17 martie 2023. Atunci când ASF a decis să retragă licența și să declanșeze falimentul Euroins România pe 17 martie 2023, acest lucru a anulat contractul de reasigurare, lăsând clienții asigurați fără protecție.
  • Acționarii EIG, inclusiv BERD, au propus ASF o soluție care ar economisi costurile FGA și ar preveni haosul din piața asigurărilor din România. Suntem pregătiți să facem publică această propunere la momentul potrivit. Am înaintat această propunere și autorității de reglementare din Bulgaria (FSC) și EIOPA.”, a comunicat grupul Eurohold.

Guvernul Ciucă a aprobat pe 5 aprilie plafonarea prețurilor RCA timp de 6 luni, stipulând că ASF și Consiliul Concurenței trebuie să propună modificări legislative pentru a preveni viitoare crize și falimente.

  • Citește și: „Nu vreau să comentez, mi se pare un pic tendențios”: Răspunsul unui executiv din ASF legat de demisia de onoare și bonusurile de performanță după falimentele din sector.
Recomandari
Show Cookie Preferences