Fondurile de pensii Pilon II au ajuns la un total de peste 30 miliarde de euro. Câți români au în conturi mai mult de 50.000 de lei fiecare și ce plăți au fost efectuate anul trecut
La finalul anului trecut, 8,3 milioane de români erau înscriși în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar valoarea totală a sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde de lei (30,3 miliarde de euro), înregistrând o creștere de 19% față de 2023, un record pentru acest sistem, conform calculelor prezentate marți de APAPR (Asociația Administratorilor Fondurilor de Pensii).
Din totalul sumelor gestionate de cele 7 fonduri de pensii private, aproape 30% reprezintă câștigul net provenit din investițiile realizate de administratorii acestor fonduri: 44,3 miliarde lei (8,9 miliarde euro), în plus față de contribuțiile primite.
Doar jumătate dintre cei 8,3 milioane de participanți contribuie lunar la Pilonul II
Dintre toți participanții la Pilonul II de pensii, doar aproximativ 4,2 milioane contribuie regulat, lunar, cu 4,75% din venitul brut, ca parte din contribuția de asigurări sociale CAS de 25% la un fond de pensii private obligatorii la finele anului trecut.
Ce anume explică această situație?
- „Cei 8,3 milioane de participanți din Pilonul II reprezintă toți cei care au fost înscriși în sistem de-a lungul timpului, din 2007 până în prezent, adică au îndeplinit criteriul de vârstă și au avut cel puțin o contribuție (CAS) virată în numele lor de către un angajator. Mulți dintre aceștia nu mai contribuie din diverse motive: fie au încetat activitatea, fie au emigrat, fie se află în concediu de creștere a copilului sau în alte situații care nu presupun plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS). O parte dintre cei care sunt înregistrati dar nu au contribuții recente sunt și angajați din domeniile de ordine publică și apărare națională, care au fost integrați în sistemul public de pensii și ulterior au revenit în sistemele speciale de pensionare. De asemenea, există aproximativ un milion de salariați din construcții, agricultură, industria alimentară și IT, care au fost exceptați în ultimii ani și care vor reveni cu contribuții active în Pilonul 2 începând cu luna ianuarie 2025,” au explicat reprezentanții APAPR.
720.000 de români au în conturi mai mult de 50.000 de lei fiecare
Fondurile din Pilonul II constituie al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare. În prezent, 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul 2 sume depășind 50.000 RON fiecare, conform estimărilor APAPR.
Pe parcursul funcționării sale (2008-2024), fondurile de pensii private din Pilonul 2 au realizat un randament mediu anual de 7,7%, superior ratei medii anuale a inflației de 4,4% în aceeași perioadă, conform calculelor APAPR.
Aproape 94% din activul din Pilonul 2 este investit în România, ceea ce face din fondurile de pensii private cei mai importanți investitori instituționali din țară.
Comparativ cu statele din OCDE, la care România este un candidat avansat, doar fondurile de pensii private din Turcia (96%) prezintă un nivel de patriotism economic mai ridicat. Pilonul 2 din România depășește acest aspect în toate celelalte 37 de state membre OCDE.
Randamentele fondurilor de pensii, mai mari decât inflația, în ciuda contextului economic
În ciuda unui mediu economic și politic deteriorat, în special spre sfârșitul anului 2024, Pilonul 2 a obținut din nou rezultate pozitive, conform APAPR.
Astfel, la finalul lui 2024, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat un randament mediu de 5,74%, depășind inflația de 5,1%. Acest randament se traduce printr-un câștig net de 7,4 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) adăugat în conturile românilor care contribuie la Pilonul 2.
Pe parcursul anului 2024, evoluțiile politico-economice au adus o volatilitate crescută în rândul instrumentelor financiare în care investesc fondurile de pensii private, afectând astfel randamentul investițional.
Valoarea titlurilor de stat românești (în care aproape două treimi din activele Pilonului 2 sunt investite) a crescut cu doar 2% în 2024. În schimb, indicele BET (care reflectă cel mai bine Bursa de Valori de la București, unde Pilonul 2 investește aproximativ un sfert din active) a înregistrat o creștere de 8,8%.
Ce plăți au fost efectuate în Pilonul II: 210.000 de beneficiari au primit 3,1 miliarde de lei
Fondurile de pensii din Pilonul II au realizat peste 210.000 de plăți către beneficiari (participanți și moștenitori), suma totală plătită fiind de 3,1 miliarde de lei în perioada 2008-2024.
Doar în 2024, plățile au totalizat 1,1 miliarde de lei, cu 20% mai mult decât în anul anterior, conform APAPR.
Conform legislației actuale, Pilonul 2 efectuează plăți către beneficiari în următoarele situații:
- Când participantul primește decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
- Când participantul primește decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
- În cazul decesului participantului, activele acumulate fiind plătite către moștenitorii legali sau testamentari.
Legislația prevede de asemenea două opțiuni, beneficiarii putând ridica bani din Pilonul 2 fie ca plată unică, fie ca plăți lunare egale, eșalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani (maxim 60 de plăți lunare egale). Majoritatea celor care au beneficiat de sume din Pilonul 2 au fost pensionați pentru limită de vârstă, iar plata unică a fost forma preferată de primire a fondurilor.
De asemenea, românii au un acces din ce în ce mai bun la contul lor personal de pensii private din Pilon 2.
La sfârșitul anului 2024, aproximativ 1.360.000 de participanți aveau un cont online activ pe portalul administratorului pentru a verifica oricând valoarea acumulată, istoricul contribuțiilor și alte informații relevante. Acest număr a crescut cu 300.000 în 2024, reprezentând o creștere de 28% față de 2023.
Sursa foto: Dreamstime.com