Guvernul a renunțat la impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform deciziei Curții Constituționale. Pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi impozitate cu 10%.

Guvernul a renunțat la impozitarea progresivă a pensiilor speciale, conform deciziei Curții Constituționale. Pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi impozitate cu 10%.
Bani, putere cumpărare (Foto © Vlad Ispas | Dreamstime.com)

Joi, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care abandonarea impozitării progresive a pensiilor speciale este oficializată, reinstaurând în schimb cota unică de impozitare de 10% pentru pensiile care depășesc plafonul lunar de 3.000 de lei, conform hotărârii Curții Constituționale din decembrie anul trecut.

Așadar, pensiile speciale vor fi impozitate similar cu cele din sistemul public de pensii, bazate pe principiul contribuției, conform unui proiect de Ordonanță.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului

  • „Guvernul nu a renunțat la impozitarea progresivă, dar decizia inițială, luată pentru a respecta un angajament din PNRR, a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională.
  • Astfel, deciziile Curții sunt obligatorii imediat, iar Guvernul, prin intermediul OUG, a luat în considerare și a aplicat hotărârea CCR, revenind la impozitarea de 10% pentru veniturile ce depășesc 3000 de lei”, a declarat joi Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În Decizia nr. 724/2024, Curtea Constituțională a României a hotărât că anumite dispoziții din Legea nr. 227/2015 referitoare la Codul fiscal sunt neconstituționale. Criticile vizează impozitarea progresivă și metodele de calcul care fac distincție între părțile contributive și necontributive ale pensiilor, luând în calcul doi indicatori: câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut.

Curtea a menționat că „doar impozitarea unică, proporțională cu o valoare fixă este viabilă în contextul legislativ actual”.

Conform Legii fundamentale, prevederile declarate neconstituționale încetează să aibă efecte la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, cu condiția ca în acest interval Parlamentul sau Guvernul să nu le corecteze. Până atunci, aceste dispoziții sunt suspendate automat.

Astfel, Codul fiscal a fost actualizat prin această ordonanță de urgență aprobată de Guvern.

Prin urmare, modalitatea de calcul și raportare a impozitului rămâne la forma anterioară modificărilor neconstituționale. Se renunță la impozitul progresiv și se reinstaurează cota unică de 10% pentru veniturile care depășesc 3.000 de lei, în conformitate cu argumentele Curții Constituționale. Se păstrează, de asemenea, modalitatea de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de pensii, precum și termenul de plată a impozitului, respectiv până pe 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se acordă pensia.

În comunicațiile oficiale ale Curții Constituționale din 19 decembrie 2024, se precizează că „în aceste condiții, continuă să fie aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.”

Recomandari
Show Cookie Preferences