Impactul dezinformării: "Campaniile împotriva vaccinării la fete au debutat pe televiziunile românești, înainte de epoca rețelelor sociale". Un specialist discută despre scăderea vaccinărilor și riscurile posibile

Până la 42.205 femei din România, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani, s-au vaccinat împotriva virusului HPV după 1 decembrie 2023, dată de la care vaccinul a fost compensat cu 50% pentru această categorie de vârstă. Dr. Gindrovel Dumitra subliniază că miturile negative despre vaccin nu sunt exclusive epocii digitale, ci provind din trecut.
- În Spania, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este de două ori mai scăzută decât în România.
De ce campania din 2008 a fost un eșec, având în vedere că doar câteva mii de fete s-au vaccinat anti HPV? De ce cifra actuală este tot de zeci de mii, în condițiile în care milioane ar necesita vaccinare? Dr. Gindrovel Dumitra își amintește că "modul de desfășurare al campaniei a fost crucial, deoarece discutam despre un vaccin nou pentru România".
"Ne-am confruntat cu o avalanșă de informații nevalidate, preluate din media. La acea vreme, rețelele sociale erau puțin folosite, iar televiziunea controla fluxul de informații. Dacă la televizor se raporta despre decese în America, era considerat automat adevărat. Părinții au reacționat instinctiv, protejându-și copiii, ceea ce este absolut natural", afirmă medicul.
Reacția insuficientă a autorităților la dezinformare
"Ceea ce a lipsit în acea perioadă a fost reacția proactivă a autorităților. Statul, nu doar zona profesională, ar fi trebuit să gestioneze mai bine situația. Deși până atunci procesul de vaccinare decursese normal, fenomenul a depășit capacitatea noastră de reacție", mai adaugă Dr. Gindrovel Dumitra.
Eforturile de reluare a vaccinării anti-HPV au fost inițiate în 2013, când Societatea Națională de Medicina Familiei a demarat un program de vaccinare care includea pregătirea medicilor de familie pentru a răspunde corect la întrebările părinților, povestește Dr. Gindrovel Dumitra.
Cereri de vaccinare nefinalizate
"Am încercat să oferim răspunsuri pentru toate miturile circulante. Astfel, medicii puteau informa părinții despre fetițele eligibile pentru vaccinare și să strângem cereri pentru a le adresa Direcțiilor de Sănătate Publică, care să le transmită Ministerului Sănătății."
"Îmi amintesc că s-au strâns aproximativ 6.000 de cereri din partea colegilor mei din țară, care nu au fost niciodată onorate. Fetițele pentru care părinții au făcut cerere nu au fost vaccinate în cadrul unui program național", afirmă coordonatorul Grupului de Vaccinologie al medicilor de familie din România.
Aproape în anii 2017-2018, "am găsit deschidere la Ministerul Sănătății și am reluat eforturile din 2013-2014. Am desfășurat un program de pregătire pentru colegii mei și am actualizat informațiile, iar cererile au fost colectate și onorate în începutul anului 2020." Statisticile sugerează o creștere a mortalității din cauza reducerii vaccinărilor, exact așa cum se teme Organizația Mondială a Sănătății.
Strategia OMS pentru eliminarea cancerului de col uterin
În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat o strategie globală pentru 2020-2030, având ca scop accelerarea eliminării cancerului de col uterin.
Obiectivele strategiei globale sunt:
- Vaccinarea completă a 90% dintre fete cu vaccinul HPV până la 15 ani.
- Testarea a 70% dintre femei cu teste de înaltă calitate pentru depistarea leziunilor cancerigene la 35 și 45 de ani.
- Asigurarea tratamentului pentru 90% dintre femeile identificate cu afecțiuni cervicale (inclusiv 90% din cele cu leziuni precanceroase și 90% dintre cele cu cancer invaziv).
Australia este prima națiune care a anunțat că va elimina complet cazurile de cancer de col uterin până în 2035, investind 48 de milioane de euro în programele de screening și vaccinare anti-HPV.
Program de vaccinare în Croația început de la 9 ani
Croația a avut programe de vaccinare anti-HPV disponibile în unele orașe din 2007, iar un program național de vaccinare gratuită a fost lansat în 2019.
Vaccinarea este gratuită pentru toți adolescenții începând din clasa a VIII-a, până la 25 de ani. La cerere, acesta se poate efectua și de la 9 ani.
Aproape 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin invaziv în Croația, conform Registrului de Cancer al Institutului de Sănătate Publică din această țară, iar peste 100 mor anual din cauza bolii. Croația are o populație de aproximativ 4 milioane.
Lituania se confruntă cu rate alarmante de mortalitate din cauza cancerului de col uterin
Lituania oferă vaccinuri gratuite copiilor începând cu 11 ani, fetelor din 2016, iar din 2023, și băieților.
Deși nu există vaccinare gratuită pentru adulți, se recomandă femeilor adulte să facă teste anuale la ginecolog.
Lituania se află printre țările cu cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate din cancerul de col uterin. La o populație de 2,8 milioane, 400 de femei sunt diagnosticate anual, dintre care 200 decese.
Irlanda extinde vaccinarea atât pentru fete, cât și pentru băieți, și oferă recuperare pentru cei care nu s-au vaccinat la adolescență
Irlanda a început programul de vaccinare anti-HPV pentru fetele de 12-13 ani în 2010, extinzându-l ulterior pentru tineri de până la 18 ani.
Din 2023, Irlanda include și recuperarea vaccinării pentru femeile până la 24 de ani și bărbații până la 21 de ani care nu au fost vaccinați anterior.
Programul irlandez a întâmpinat dificultăți între 2016-2017 din cauza difuzării de informații false pe rețelele sociale.
Datele programului de screening din Irlanda indică o reducere semnificativă a leziunilor pre-canceroase în rândul tinerelor sub 25 de ani, datorită vaccinării anti-HPV.
Recent, ministrul Sănătății din Irlanda a anunțat o alocare financiară de peste 500.000 de euro pentru Planul de eliminare a cancerului de col uterin până în anul 2040.
Diferențe semnificative în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între România și Spania
Spania a fost printre primele țări care au adoptat vaccinarea anti-HPV, implementând-o în anumite regiuni începând din 2007, iar în celelalte, din 2008.
Inițial, vaccinul a fost destinat fetelor adolescente, iar din 2024, băieții vor fi incluși. Catalonia a fost prima regiune care a extins vaccinarea și pentru băieți în 2022.
Se estimează că în Spania trăiesc aproximativ 18 milioane de femei active sexual cu vârsta de peste 18 ani, dintre care circa 2 milioane sunt purtătoare de virusul HPV, iar 400.000 ar putea avea leziuni precanceroase.
Anual, în Spania, sunt raportate în jur de 2.000 de cazuri de cancer de col uterin, iar peste 800 de femei decedează din cauza acestei patologii – o cifră semnificativ mai mică comparativ cu România.
Deși nu există un program de vaccinare pentru adulți, Spania a inițiat un program de screening pentru toate femeile între 25 și 65 de ani.