Înghețarea prețurilor RCA va fi prelungită cu 3 luni, până la finalul lunii septembrie – Conform surselor
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să propună extinderea plafonării prețurilor RCA pentru o perioadă suplimentară de 3 luni, până în ultima zi a lunii septembrie 2024, conform informațiilor obținute de surse guvernamentale. Actualmente, plafonarea este programată să expire pe 30 iunie, iar Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a menționat recent că o decizie finală va fi luată după o evaluare efectuată de ASF. Astfel, ASF vizează continuarea plafonării prețurilor RCA fără intervenții adiționale.
Propunerea care urmează a fi formulată va fi transmisă de Ministerul de Finanțe către Guvern, care va delibera și va lua decizia finală după primirea avizelor necesare.
Surse: Dezechilibrul dintre cerere și ofertă se menține în continuare
Motivul pentru care este necesară o prelungire de 3 luni a plafonării prețurilor RCA este dezechilibrul persistent dintre cererea și oferta disponibilă pentru diverse categorii de asigurați, susțin sursele.
„Chiar dacă există o ușoară diminuare a frecvenței daunelor și o scădere semnificativă a costurilor de administrare și distribuție, asigurătorii nu au ajustat corespunzător tarifele pentru multe segmente de clienți. Numărul asiguraților cu risc crescut continuă să crească”, au afirmat surse guvernamentale.
Decizia Ministerului de Finanțe va depinde de analiza ASF
Decizia de a menține sau nu plafonarea prețurilor RCA se va baza pe analiza realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se preconizează că va fi prezentată „în ultima decadă a lunii iunie”, conform declarațiilor lui Marcel Boloș.
„Ulterior acestei analize, vom lua cea mai adecvată decizie pentru a proteja atât asigurații, cât și pentru a menține stabilitatea pieței asigurărilor”, a declarat Marcel Boloș la o conferință organizată de UNSAR.
- „Așteptăm analiza ASF, responsabilă pentru monitorizarea pieței asigurărilor. După finalizarea acesteia, vom stabili ce măsuri este necesar să luăm pentru a asigura protecția asiguraților, fără a produce disfuncționalități în piață. Mai sunt 20 de zile la dispoziție, iar sunt convins că va veni cu o propunere”, a reiterat Boloș.
Dacă a fost întrebat despre oportunitatea unei noi amânări a plafonării tarifelor RCA, Boloș a evitat să ofere un răspuns anticipat.
- „Nu aș vrea să mă antepronunț, deoarece acest subiect este foarte delicat, având în vedere că ne adresăm unui număr de peste 8 milioane de asigurați și trebuie să menținem un echilibru între primele de asigurare plătite de către asigurați și despăgubirile oferite de asigurători. Ne așteptăm să primim analiza ASF în ultima parte a lunii iunie și să luăm o decizie. Este prematur să ne exprimăm opiniile în legătură cu un subiect atât de complex”, a explicat Boloș.
Este important de menționat că ultima prelungire a plafonării tarifelor RCA a fost decisă de Guvernul Ciolacu la sfârșitul lunii martie a acestui an, pentru o perioadă de încă 3 luni, care se va încheia pe 30 iunie 2024.
Ministerul de Finanțe a anunțat că tarifele maxime de primă sunt stabilite la nivelul celor aplicate de fiecare asigurător RCA la 28 februarie 2023, cu opțiunea de a ajusta aceste tarife cu un maxim de 6,8%.
Comisioanele de distribuție pentru contractele RCA sunt limitate la un maxim de 8% din prima netă de cheltuieli.
Astfel, măsurile deja existente pentru prețurile RCA se vor aplica și pe o durată extinsă, până la 30 septembrie 2024.
Transportatorii și asigurătorii contestă decizia Guvernului
Confederația transportatorilor auto (COTAR) a cerut în luna martie Guvernului să respingă prelungirea plafonării tarifelor RCA, în absența unui tarif de referință aprobat de ASF. „Chiar dacă prețurile continuă să crească, companiile de asigurări ar putea să majoreze tarifarea la finalul acestei perioade de plafonare, argumentând că nu au existat creșteri prețurilor până atunci”, susțin transportatorii.
Pe de altă parte, asigurătorii au manifestat nemulțumire față de decizia de a extinde pentru a treia oară plafonarea primelor RCA, încă 3 luni, fără a considera impactul inflației.
- „Este important de menționat că, începând din aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate. Măsura inițială a fost valabilă 6 luni, a fost apoi extinsă pentru încă 3 luni, iar la finele anului trecut, Guvernul a decis o nouă prelungire cu o ajustare de 6,8%, care nu acoperă nici măcar inflația de 10,4% înregistrată în 2023, conform INSSE. De asemenea, dauna medie RCA a crescut în trimestrul trei al anului trecut mai mult decât inflația, cu aproximativ 12%, având în vedere că despăgubirile nu au fost corect limitate”, au reclamat asigurătorii membri UNSAR.
Sursa foto: Dreamstime.com