Kremlinul rămâne ferm asupra obiectivelor de distrugere a Ucrainei, conform Institutului pentru Studiul Războiului

Kremlinul rămâne ferm asupra obiectivelor de distrugere a Ucrainei, conform Institutului pentru Studiul Războiului
Vladimir Putin într-o discuție telefonică, FOTO: Alexander Kazakov-Kremlin Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Rusia își menține obiectivele de distrugere a statului ucrainean, dizolvare a guvernului ucrainean, demilitarizare a Ucrainei și interzicerea aderării acesteia la NATO, fără a renunța la ele în schimbul negocierilor de pace, susține think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare a conflictului.

Evaluarea este fundamentată pe declarațiile lui Nikolai Patrușev, consilier al Kremlinului și fost secretar al Consiliului de Securitate, care a respins orice sugestie de retragere din teritoriile ocupate în Ucraina în cadrul unor posibile negocieri de pace. Într-un interviu publicat pe 14 ianuarie de cotidianul rus Komsomolskaya Pravda, Patrușev a afirmat că această idee „nu poate fi discutată”.

Patrușev a subliniat că obiectivele Rusiei în Ucraina sunt neschimbate, reiterând angajamentul țării de a îndeplini toate scopurile pe care președintele rus Vladimir Putin le-a prezentat ca justificare pentru invazia pe scară largă. Printre acestea se numără „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, obiective enunțate de Putin într-un discurs din 23 februarie 2022.

„Aceste scopuri vizează distrugerea capacității Ucrainei de a se apăra și înlocuirea guvernului legitim ucrainean cu un guvern marionetă, favorabil Rusiei”, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

Dmitri Rogozin, fost director al Roscosmos (agenția spațială rusă) și senator din regiunea Zaporojie, ocupată de ruși, a declarat într-un interviu din 14 ianuarie că guvernul rus continuă să lucreze la „denazificarea” Ucrainei, definind acest proces ca fiind eliminarea celor care insuflă un sentiment rusofob.

Pe parcursul invaziei, Putin a cerut constant poporului ucrainean să renunțe la dreptul de a-și determina propriul guvern, dreptul de a se apăra împotriva agresiunilor și dreptul de a-și alege propriile alianțe de securitate.

Institutul pentru Studiul Războiului menține evaluarea că scopurile lui Putin în Ucraina sunt de a desprinde țara de NATO și de a obține controlul total asupra Ucrainei, fără a observa semne că Putin ar fi dispus să renunțe la aceste obiective în viitoarele negocieri.

Oficialii ruși continuă să nege existența unei identități și a unui stat ucrainean independent, în cadrul eforturilor lor de a justifica distrugerea statului ucrainean.

În cadrul unei conferințe de presă din 14 ianuarie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut referire la „țara care se numește acum Ucraina”, subliniind astfel tentativa de a delegitimize suveranitatea acestei națiuni.

„Operațiunea de informare a Kremlinului, care caută să prezinte rușii și ucrainenii ca parte a unei singure națiuni, reprezintă o strategie cheie pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina. Cererile adresate Occidentului de a accepta toate condițiile Rusiei impun o recunoaștere tacită și un acord cu privire la lipsa unei identități ucrainene independente de Rusia, fie că nu există în prezent, fie că nu merită să existe în viitor”, concluzionează Institutul pentru Studiul Războiului.

Recomandari
Show Cookie Preferences