Moștenitorii unui decorator rus contestă în mod repetat atribuirea exclusivă a creației melodiei „Bolero” lui Maurice Ravel

Moștenitorii unui decorator rus contestă în mod repetat atribuirea exclusivă a creației melodiei „Bolero” lui Maurice Ravel
„Bolero” este probabil cea mai cunoscută compoziție muzicală a lui Maurice Ravel, FOTO: GpPhotoStudio / Alamy / Profimedia Images

La sfârșitul lunii noiembrie, moștenitorii decoratorului rus Alexandre Benois, precum și ai celebrului compozitor Maurice Ravel, au depus un apel împotriva unei decizii judecătorești care stipula că Ravel este singurul autor al celebrei lucrări „Bolero”. Avocatul moștenitorilor lui Benois a confirmat această informație, subliniind că aceasta a fost publicată prima dată de cotidianul Le Figaro, conform AFP și Agerpres.

Avocatul Edouard Mille a menționat că cele două grupuri de moștenitori au contestat decizia în termenul stabilit și că își rezervă comentariile critice referitor la hotărârea respectivă pentru ședința de apel.

Melodia „Bolero”, compusă în 1928 și prezentată în premieră în aceeași lună la Opera Garnier din Paris, a fost inițial creată ca muzică pentru balet la comanda dansatoarei ruse Ida Rubinstein, care l-a sprijinit pe Maurice Ravel. Lucrarea a fost primită cu entuziasm de critici, devenind rapid un succes răsunător.

În confruntarea care a început odată cu intrarea „Bolero” în domeniul public în 2016, moștenitorii lui Benois continuă să insiste asupra faptului că acesta ar trebui recunoscut ca coautor al compoziției.

Pe de altă parte, moștenitorii lui Ravel solicită o extindere a protecției acestei lucrări muzicale de către Societatea autorilor, compozitorilor și editorilor de muzică (Sacem), care se ocupă cu gestionarea și colectarea drepturilor de autor în Franța, până pe 1 mai 2039.

Redevențele generate de „Bolero” au fost semnificative pentru moștenitorii lui Maurice Ravel

În Franța, drepturile de autor pentru o compoziție muzicală sunt valabile pe durata vieții autorului și pentru următorii 70 de ani, după care aceasta intră în domeniul public.

Totuși, „Bolero” a beneficiat de o protecție extinsă de 78 de ani și patru luni până în 2016, datorită legislației care acorda prorogări pentru a compensa artiștii francezi în urma pierderilor financiare cauzate de cele două războaie mondiale. Moștenitorii lui Ravel consideră că extinderea de opt ani acordată „Bolero” a fost insuficientă, solicitând o prelungire până aproape de finele deceniului următor.

Cazul apelului are o implicație financiară semnificativă: deși redevențele nu mai ajung la „milioane de euro pe an” ca în trecut, sumele medii în perioada 2011-2016 s-au ridicat la 135.507 euro anual, conform estimărilor avocatei Sacem, Josée-Anne Bénazéraf.

Pe 28 iunie, Tribunalul din Nanterre a respins cererea moștenitorilor lui Benois, afirmând că „documentele prezentate nu susțin că acesta ar fi autorul argumentației pentru balet”.

De asemenea, tribunalul a respins și teza coregrafei Bronislava Nijinska, considerată o altă coautoare prejudiciată.

„Decizia tribunalului a stabilit că Sacem avea dreptul să oppose tentativa moștenitorilor lui Ravel de a extinde artificial durata de protecție a „Bolero”-ului dincolo de termenele rezonabile”, a explicat avocata Josée-Anne Bénazéraf.

Evelyne Pen de Castel, moștenitoarea lui Ravel, a fost obligată să plătească simbolic suma de 1 euro către Sacem, drept compensație pentru prejudiciul cauzat prin abuzul drepturilor sale morale de autor.

Recomandari
Show Cookie Preferences