Nicușor Dan solicită Parlamentului revizuirea unui proiect de lege pentru transferul a 545 de hectare către o universitate

Președintele Nicușor Dan a revenit în Parlament cu o solicitare de revizuire a unui proiect de lege prin care statul ar urma să cedeze către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara un teren de 545 hectare, inclusiv clădirile aferente. În 2024, legea a fost contestată de fostul președinte Klaus Iohannis la Curtea Constituțională, dar obiecția a fost respinsă, fiind declarată constituțională.
În cererea de reexaminare, președintele explica că inițial, statul ar transfera o suprafață de 501,4208 hectare din domeniul său public în cel privat. Ulterior, această suprafață, alături de alte două parcele însumând 44,3154 hectare, ar putea trece în proprietatea privată a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”.
„O reducere semnificativă a resurselor statului”
Transferul din patrimoniul public în cel privat permite ulterior vânzarea, concesionarea, închirierea sau donația acestor terenuri și clădiri, opțiuni care nu sunt disponibile în cazul proprietății publice.
Totalul vizat cuprinde 545,7 hectare din Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, V.V. Delamarina și Păltiniș, situate în județele Timiș și Caraș-Severin.
„Această acțiune ar însemna o diminuare foarte mare a patrimoniului statului”, subliniază Nicușor Dan, amintind că terenurile au potențial de creștere a valorii în viitor.
Președintele critică absența unor motive clare pentru care se impune transferul terenurilor și clădirilor, mai ales că Universitatea le gestionează din 2004.
„Lipsa unei justificări clare pentru necesitatea instituirii dreptului de proprietate pentru Universitatea de Științele Vieții «Regele Mihai I» este problematică”, afirmă Nicușor Dan.
„Lipsa de garanții pentru utilizarea educațională”
Președintele evidențiază absența garanțiilor privind utilizarea educațională a terenurilor: „Obiectivul propus pentru activitatea educațională și de cercetare este vag formulat și nu include indicatori specifici sau termene precise”.
În contextul economic actual, statul are datoria de a își valorifica resursele eficient, fie prin modificarea destinației terenurilor, fie prin modificarea dreptului de administrare. Regimul public al proprietății conferă protecție împotriva utilizării abuzive.
Nicușor Dan subliniază lipsa detaliilor referitoare la identificarea și descrierea acestor active: „Suprafața de teren prevăzută în lege a crescut semnificativ, făcând necesară o clarificare completă a acestor imobile”.
Legea a trecut testul constituționalității după provocarea lui Iohannis
La începutul anului 2024, fostul președinte Klaus Iohannis a contestat proiectul de lege la Curtea Constituțională, invocând încălcarea unor norme constituționale, printre care:
- procedura de adoptare
- protecția adecvată a proprietății statului
- garanțiile cerute de Curtea Constituțională pentru transferul fără costuri a bunurilor din domeniul privat
- neclaritatea obiectivelor destinatarului transferului
- lipsa detaliilor specifice privind terenurile implicate
Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins obiecția, declarând legea constituțională.
Controverse de corupție la Universitatea destinatară a bunurilor
În prezent, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara este implicată într-un scandal de corupție, cu trei profesori fiind acuzați de mită și utilizarea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. Aceștia își mențin posturile în cadrul universității, având în continuare atribuții de cercetare.
Universitatea a comunicat că va lua măsuri după soluționarea cazului în justiție.
Detalii din anchetă arată că unul dintre profesori cerea studenților bani pentru absențele de la anumite cursuri, suma variind între 100 și 400 de lei, în ciuda faptului că profesorii au salarii substanțiale.