Normele europene dedicate Inteligenței Artificiale au fost implementate. Restricțiile privind tehnologia AI în UE
Actul european referitor la inteligenţa artificială, considerat prima reglementare globală din acest domeniu, a intrat în vigoare joi, având ca scop regulamentarea utilizării acestei tehnologii în funcție de riscurile asociate cu ea pentru oameni, precum și stimularea industriei europene pentru a concura cu giganții precum China și SUA, potrivit agenției EFE și unui comunicat al Comisiei Europene.
Acest regulament european „va promova dezvoltarea unei inteligenţe artificiale de care europenii să aibă încredere şi va susţine IMM-urile și start-up-urile europene în aducerea de soluţii inovatoare pe piaţă”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, pe reţeaua de socializare X.
Regulamente stricte de interzicere a anumitor utilizări ale AI
Regulamentul evaluează utilizarea inteligenţei artificiale pe baza riscurilor generate pentru oameni, clasificând sistemele în funcție de aceste riscuri, cu scopul de a proteja drepturile fundamentale.
În detaliu, se face o distincţie între AI considerată a avea un „risc inacceptabil”, care va fi interzisă, sisteme cu „risc ridicat”, care nu vor fi interzise dar vor trebui să respecte cerinţe stricte, sisteme cu riscuri de transparenţă cum ar fi „chatbots”, şi sisteme cu risc „minim”, care constituie majoritatea sistemelor de inteligenţă artificială şi nu vor fi supuse regulilor.
Legea interzice categoric utilizarea sistemelor biometrice care clasifică persoanele în funcție de convingeri politice, religioase, rațiale sau orientare sexuală, precum și orice sistem care evaluează indivizi pe baza comportamentului și caracteristicilor personale sau care influențează comportamentul uman.
Regulamentul interzice, de asemenea, extinderea sau crearea bazelor de date faciale prin colectarea nediscriminatorie a datelor disponibile online și a înregistrărilor video, iar sistemele care identifică emoţiile sunt interzise în locuri de muncă şi în instituţiile de învățământ.
Pe scurt, legea prohibă supravegherea de amploare în spaţiile publice, permițând totuși utilizarea camerelor biometrice de către autoritățile legale în anumite condiții, cu o aprobatire judiciară prealabilă, un aspect controversat în negocierile dintre statele membre UE și Parlamentul European.
Utilizări restricționate în context specific
Aceste sisteme vor putea fi utilizate în scopul prevenirii ameninţărilor teroriste iminente, identificării persoanelor implicate în acte de terorism, trafic de persoane, exploatare sexuală sau infracțiuni împotriva mediului, precum și pentru descoperirea victimelor acestor infracțiuni.
Regulamentul de asemenea, identifică sistemele cu risc ridicat care pot fi comercializate doar cu garanția respectării drepturilor fundamentale, cum ar fi cele capabile să influențeze rezultatele alegerilor sau care sunt utilizate de instituții financiare pentru evaluarea solvabilității clienților.
De asemenea, regulamentul stabileşte o serie de obligaţii pentru sistemele de inteligenţă artificială generală, pe care se bazează aplicaţii precum ChatGPT de la OpenAI sau Bard de la Google. Aceste aplicaţii trebuie să indice dacă un text, un cântec sau o fotografie a fost generat de inteligenţă artificială şi să asigure respectarea drepturilor de autor în utilizarea datelor.
Sancțiuni severe în cazul nerespectării reglementărilor
Companiile care nu respectă reglementările riscă amenzi care pot ajunge la 7% din cifra anuală de afaceri globală pentru încălcările legate de aplicațiile interzise, 3% pentru alte obligaţii şi 1,5% pentru furnizarea de informaţii inexacte.
Statele membre ale Uniunii Europene au termen până la 2 august 2025 pentru a desemna autoritatea responsabilă pentru aplicarea legislaţiei la nivel naţional, în timp ce la nivel european, acest rol va fi asumat de un nou Birou AI, în cadrul Comisiei Europene.
Prevalența majorității prevederilor regulamentului va intra în vigoare pe 2 august 2026, în afara celor privind sisteme cu risc inacceptabil, care vor fi implementate în termen de şase luni, și a regulilor pentru AI de uz general, ce vor deveni operative într-un termen de un an.