O cercetare inovatoare reconsideră interacțiunea dintre Homo sapiens și Neanderthalieni

O cercetare inovatoare reconsideră interacțiunea dintre Homo sapiens și Neanderthalieni
Homo sapiens și Homo neanderthalenis, Foto: S.PLAILLY/E.DAYNES / Sciencephoto / Profimedia

Un recent studiu realizat de cercetători de la Institutul Max Planck din Germania și Universitatea Berkeley din SUA aduce noi perspective asupra relației dintre Homo sapiens și Homo neanderthalensis. Conform acestora, interacțiunea dintre cele două specii umane a fost de o durată considerabil mai scurtă decât se credea anterior, iar schimburile genetice au avut loc mult mai recent.

Conform cercetărilor anterioare, Homo sapiens ar fi părăsit Africa cu aproximativ 60.000 de ani în urmă, interacționând și având contacte sexuale cu oamenii de Neanderthal, cei care populau Orientul Mijlociu, Europa și vestul Asiei.

În acest context, se considera că interacțiunile dintre cele două specii s-au desfășurat pe parcursul a cel puțin zece milenii. Cu toate acestea, autorii studiului recent publicat pe platforma ArXiv susțin că realitatea este diferită. Aceștia au analizat date genetice de la 58 de indivizi care au trăit între 2.200 de ani și 45.000 de ani în urmă.

De asemenea, cercetătorii au realizat o analiză comparativă cu genomurile a 231 de indivizi moderni, excepție făcând persoanele de origine africană. Această selecție a fost motivată de faptul că strămoșii nativilor africani nu au fost implicați în exodul „Out of Africa”, având astfel un număr redus de gene neanderthaliene.

Rezultatele analizei sugerează un alt tablou față de cel anterior. În loc să se considere că interacțiunea a durat cel puțin 10.000 de ani, schimbul de gene între cele două specii ar fi început cu aproximativ 47.000 de ani în urmă, coincizând cu primele migrații ale Homo sapiens în Europa, și ar fi durat maxim 6.800 de ani, aproape de perioada în care neanderthalienii au început să dispară.

Deși șapte milenii poate părea mult, din perspectiva geologică, este o perioadă relativ scurtă. Totodată, având în vedere că toți non-africanii prezintă material genetic de la neanderthalieni, rezultatul obținut este cu adevărat remarcabil.

Cercetătorii din Germania și SUA menționează în studiul lor că hibrizii născuți în urma interacțiunii dintre cele două specii au pierdut o parte semnificativă a genelor neanderthaliene, probabil pentru că acestea nu aduceau beneficii pentru Homo sapiens, având astfel un rol de eliminare prin selecția naturală.

Autorii studiului admit că există încă multe lacune în înțelegerea interacțiunii dintre Homo sapiens și Homo neanderthalensis. De exemplu, nativii din estul Asiei au cu aproximativ 20% mai multe secvențe ADN neanderthaliene comparativ cu europenii, dar cercetările genetice în această zonă sunt limitate, ceea ce conduce la o lipsă de date pentru analize comparative.

Există, de asemenea, dovezi arheologice solide care sugerează migrarea Homo sapiens către Orientul Mijlociu sau Asia cu mult înainte de presupusa migrație de acum 60.000 de ani. Întrebarea rămâne de ce nu s-au realizat interacțiuni între specii în acea perioadă.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații și descoperiri din domeniul științei, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Recomandari
Show Cookie Preferences