OMV Petrom va lansa producția de carburanți bio și motorină din surse regenerabile la rafinăria Petrobrazi

OMV Petrom va lansa producția de carburanți bio și motorină din surse regenerabile la rafinăria Petrobrazi
Rafinăria Petrobrazi. Sursa foto: OMV Petrom

OMV Petrom a anunțat începutul lucrărilor pentru amenajarea unei unități de producție de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, în cadrul unei investiții de 750 de milioane de euro. Conform comunicatului companiei, această unitate va plasa OMV Petrom în postura de lider în producția de combustibili sustenabili în Europa de Sud-Est, având o capacitate estimată de 250.000 de tone pe an.

„Investiția în dezvoltarea de carburanți sustenabili este un pas important în strategia noastră pentru 2030 și reflectă angajamentul OMV Petrom față de tranziția energetică, precum și dorința de a reduce emisiile de carbon. Combustibilii sustenabili joacă un rol crucial în decarbonizarea transporturilor, în special în sectoarele unde electrificarea întâmpină dificultăți, cum ar fi aviația. Între 2022 și 2030, vom aloca 35% din bugetul nostru de investiții pentru proiecte ce facilitează tranziția energetică în România și în regiune”, a menționat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

„Această investiție va întări rolul rafinăriei Petrobrazi în furnizarea carburanților necesari mobilității, atât în prezent, cât și în viitor. Rafinăria se adaptează pentru a sprijini producția de combustibili sustenabili, precum SAF și HVO, continuând tradiția de excelență operațională. Suntem onorați să fim pionieri în acest domeniu, prin inițierea unui proiect complex, ce utilizează tehnologii inovatoare. Această realizare este posibilă datorită echipei noastre foarte calificate, ale cărei competențe și dedicare sunt esențiale pentru succesul întregului proces.”, a declarat Radu Căprău, membru în directoratul OMV Petrom responsabil de Rafinare și Marketing.

Noua unitate va permite OMV Petrom să integreze producția de SAF și HVO cu infrastructura existentă pentru producție, depozitare și distribuție a combustibililor, satisfăcând astfel cerințele de mobilitate sustenabilă din regiune.

Proiectul implică o investiție totală de 750 de milioane de euro, din care 560 de milioane sunt destinate construcției unității SAF-HVO, iar 190 de milioane vor fi direcționate spre două instalații de producție de hidrogen verde.

Ce reprezintă carburanții bio și impactul lor asupra emisiilor

SAF și HVO sunt combustibili sustenabili obținuți prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiurile vegetale uzate și grăsimile animale. Utilizând hidrogen verde și tehnici avansate de rafinare, aceste resurse sunt transformate astfel încât să înregistreze proprietăți similare cu kerosenul și motorina convenționale. Folosirea lor conduce la o reducere semnificativă a emisiilor de CO₂ comparativ cu combustibilii fosili tradiționali (de exemplu, în cazul SAF și HVO, reducerea este de cel puțin 65%). Flexibilitatea noii unități permite adaptarea tipurilor de materii prime (ulei uzat, grăsimi animale) și a mixului de produse finite (SAF, HVO, bio-naftă și bio-GPL) în funcție de cerințele pieței și disponibilitatea resurselor.

Investiții adiționale pentru transporturi cu emisii reduse

Pe lângă dezvoltarea producției de combustibili sustenabili, OMV Petrom își va extinde rețeaua de stații de încărcare pentru vehicule electrice, având ca obiectiv instalarea a peste 5.000 de puncte de încărcare în România până în 2030, față de cele aproximativ 900 existente în prezent.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de circa 40 milioane bep în 2024. Grupul deține o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale, de înaltă eficiență, cu o putere de 860 MW. În domeniul distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin aproximativ 780 de stații de servisare sub două branduri: OMV și Petrom.

Recomandari
Show Cookie Preferences