Patru planete sunt vizibile cu ochiul liber pe cer în ultimele zile ale lunii februarie. Care sunt orele optime pentru observare?

Patru planete sunt vizibile cu ochiul liber pe cer în ultimele zile ale lunii februarie. Care sunt orele optime pentru observare?
Privind prin telescop, Foto: Kiankhoon, Dreamstime.com

Trei planete se pot observa seara pe cer în aceste zile, Venus fiind cea mai strălucitoare dintre ele. De asemenea, Mercur și Marte sunt vizibile, iar Marte apare ca o stea portocalie foarte luminoasă. Totodată, steaua Sirius poate fi observată, cu condiția ca cerul să fie senin, conform calendarului astronomic disponibil de la Observatorul Amiral Vasile Urseanu.

Venus poate fi observată seara și rămâne pe cer până la ora 21:00. Jupiter și Marte sunt deja vizibile când se lasă întunericul și rămân pe cer pentru câteva ore. Mercur devine vizibil în direcția vest, la maximum o oră după apusul Soarelui. De asemenea, planetelor li se poate oferi o privire prin telescop la Observator în serile cu cer senin.

Venus

Aceasta poate fi observată seara, imediat după apus, în direcția sud-vest, la o altitudine considerabilă față de orizont. Venus se prezintă ca o stea strălucitoare pe fundalul cerului aproape de orizont, vizibilă până la ora 21:00, când dispare. Planeta se află în constelația Peștii. Venus va continua să fie vizibilă seara până în martie. Saturn nu mai poate fi văzut cu ochiul liber, în timp ce Uranus și Neptun necesită instrumente astronomice pentru observare.

Jupiter

Jupiter devine vizibil imediat ce începe întunericul, în direcția est, apărând ca o stea foarte luminoasă. Aceasta este observabilă aproape toată noaptea. În partea inferioară dreaptă a planetei se poate observa steaua strălucitoare Aldebaran, aflată în constelația Taurul.

La ora 19:00, Jupiter se află foarte sus pe cer în direcția sud. Sub planetă se poate vedea constelația Orion și cea mai strălucitoare stea a cerului, Sirius.

Marte

Planeta Roșie devine vizibilă în est, odată ce soarele apune. Aceasta se ridică pe cer și devine ușor de observat pe parcursul nopții, apărând ca o stea portocalie strălucitoare. La ora 21:15, Marte se află pe cer, îndreptându-se spre sud. În stânga sa se regăsesc stelele Castor și Pollux din constelația Gemeni.

Pe 12 ianuarie, Marte a fost la distanța minimă față de Pământ (96 milioane km), facilitând observațiile, însă acum planeta este mai mică și mai puțin strălucitoare.

Mercur

Mercur începe să fie vizibil seara. Se poate observa în direcție vest, foarte aproape de orizont și este perceput doar din zonele unde se poate urmări apusul soarelui. Mercur poate fi găsit în jurul orei 18:15, în apropierea orizontului vestic. Pe 1 martie, Luna se va afla între Mercur și Venus. În 1 februarie, Mercur a atins cea mai mare distanță de Pământ, situându-se la 210 milioane km.

Luna

Pe 28 februarie se va înregistra faza de Lună Nouă la ora 2:45. În serile de 27 și 28 februarie Luna nu va fi vizibilă. Însă, începând cu 1 martie, Luna va începe să fie observabilă pe cerul serii.

Cele mai vizibile stele

Februarie reprezintă perioada când constelația Orion atinge cele mai înalte poziții în cerul serii. Steaua Sirius se află în partea stângă inferioară a lui Orion. Aceasta strălucește foarte intens deoarece emite de 23 de ori mai multă lumină decât Soarele și este relativ apropiată de noi, la doar 8,6 ani lumină. Din latitudinile noastre, Sirius este cea mai apropiată stea vizibilă cu ochiul liber, făcând parte din constelația Câinele Mare.

La stânga și sus de Sirius se găsește o altă stea luminoasă, Procyon, provenind din constelația Câinele Mic. Împreună, aceste două constelații reprezintă cei doi câini ai lui Orion. Comparând Betelgeuse (umărul stâng al lui Orion) cu Sirius și Procyon, se pot observa varietățile de culoare, Betelgeuse având o nuanță portocalie, Procyon alb-gălbuie și Sirius albăstruie.

Spre nord-est se află constelația Ursa Mare, ce revine pe cerul serii. Ceea ce apare vizibil este o parte din constelație, cunoscută sub numele de „Carul Mare”, formată din șapte stele, care în perioada actuală stă cu deschiderea în jos.

Spre est se ridică constelația Leu, alături de steaua Regulus. Nu trebuie să ne îngrijorăm de „regele animalelor”, deoarece la vest de constelație se află o entitate marină mai fioroasă, Hydra. Cea mai strălucitoare stea din această constelație este Alphard, numele arab tradus semnificând „cea singuratică.”

Fotografie: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences