Piperea amenință cu un proces pe Ursula von der Leyen din cauza acuzațiilor privind influența Moscovei în moțiunea AUR

Piperea amenință cu un proces pe Ursula von der Leyen din cauza acuzațiilor privind influența Moscovei în moțiunea AUR
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Sursă foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Gheorghe Piperea, europarlamentar din partea AUR, a solicitat Ursulei von der Leyen, lidera Comisiei Europene, să aducă dovezi în sprijinul afirmațiilor conform cărora Moscova ar fi orchestrată moțiunea de cenzură îndreptată împotriva sa, care nu a fost adoptată la vot. Piperea a declarat că, în lipsa acestor dovezi, așteaptă scuze publice și amenință cu acțiuni legale.

Într-o scrisoare deschisă adresată Ursulei von der Leyen, Piperea a reacționat la informațiile apărute în presa europeană, potrivit cărora moțiunea de cenzură de la 10 iulie din Parlamentul European, pe care von der Leyen a depășit-o, ar fi avut sprijinul Rusiei.

„Aceste acuzații fără temei, popularizate de multe publicații, sunt alimentate atât de declarațiile dumneavoastră din cadrul reuniunii plenare de la Strasbourg, cât și de afirmațiile purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, care citează presupuse studii „independente și imparțiale” realizate de organizațiile Debunk și Check First”, a declarat Piperea în scrisoarea sa, conform unui comunicat din partea AUR.

Europarlamentarul consideră că verificările făcute de Check First în presa rusă reprezintă, mai degrabă, opinii decât fapte, iar aceste opinii critică Uniunea Europeană și pe von der Leyen, personal.

„Apariția unor astfel de opinii nu ar trebui să surprindă, având în vedere ostilitatea entității UE și a echipei sale față de Rusia”, a adăugat Piperea.

„Ideea moțiunii a apărut după hotărârea CJUE în cazul Pfizergate, din 14 mai 2025, caz lansat de o jurnalistă de la New York Times care nu a primit acces la mesajele text dintre președinta CE și CEO-ul Pfizer, în timpul negocierii unui contract public de 35 de miliarde de euro între statele UE și Pfizer, contract susținut de președinta CE.”

Piperea a explicat că studiile și rapoartele compară opiniile din presa rusă cu moțiunea de cenzură, dar acest lucru nu demonstrează o legătură reală cu Moscova, mai ales având în vedere cronologia și raționamentul moțiunii bazat pe decizia CJUE. O asemenea concluzie se aliniază mai degrabă unei teorii a conspirației decât unei judecați de valoare concrete, susține acesta.

Solicitare de scuze oficiale

Piperea se declară extrem de dezamăgit de abordarea Comisiei Europene, criticând-o pentru sprijinirea unor acuzații fără suport factual, bazate pe insultă și minciună, finanțate din fonduri publice europene.

El a cerut din nou Ursulei von der Leyen să ofere dovezi că influența Moscovei se află în spatele moțiunii, altfel cerând scuze.

„Considerând cele de mai sus, vă solicit, doamnă Președinte, să dovediți concret că regimul de la Moscova se află în spatele moțiunii. Dacă nu există astfel de dovezi, cer scuze oficiale pentru mine și ceilalți 79 de euro-parlamentari semnatari, împreună cu cei 95 care au votat moțiunea. De asemenea, vă îndemn să vă cereți scuze public pentru dezinformarea celor 460 de milioane de cetățeni ai UE.”

„În caz de refuz sau lipsă de răspuns într-un termen de 7 zile, Comisia Europeană și reprezentanții ei, inclusiv dumneavoastră și purtătorul de cuvânt, riscați o acțiune legală la CJUE, inițiată de mine și de unii dintre semnatarii și votanții moțiunii”, a conchis Piperea.

Recomandari
Show Cookie Preferences