Preluarea E.ON Energie de către MVM generează îngrijorări de securitate din cauza legăturilor cu Rusia. Ministerul Energiei a notificat Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine
Ministerul Energiei a comunicat miercuri că a notificat Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) referitor la tranzacția prin care MVM Zrt., compania de stat din Ungaria, are în vedere achiziția diviziei E.ON Energie România, responsabilă cu furnizarea de gaze și energie electrică.
După o analiză detaliată, Ministerul Energiei a semnalat mai multe preocupări legate de această tranzacție, în special în lumina relației apropiate dintre MVM și Federația Rusă.
În luna decembrie, MVM a confirmat intenția de a prelua E.ON Energie, companie care furnizează energie electrică și gaze naturale pentru aproximativ 3 milioane de clienți. Valoarea tranzacției este estimată la 205 milioane de euro.
Finalizarea tranzacției, care necesită aprobările necesare, este anticipată pentru prima jumătate a anului 2025.
Îngrijorări legate de securitate din cauza legăturilor cu Rusia
MVM Zrt. menține relații de afaceri semnificative cu Gazprom și Rosatom, companii rusești aflate sub sancțiuni internaționale, ceea ce contribuie la dependența Ungariei de gazele naturale și tehnologia nucleară izvorâte din Rusia.
S-au depistat aspecte de „influencă decisivă, control ocult, influență prin dependență economică și control efectiv”, atât în structura MVM Grup, cât și în entitatea care ar urma să achiziționeze pachetul majoritar al E.ON Energie România.
Ministerul Energiei subliniază că tranzacția pune în pericol securitatea națională prin riscul de a compromite independența energetică a României și de a favoriza influențe externe dăunătoare Uniunii Europene.
„România trebuie să-și protejeze suveranitatea și interesele strategice. Nu putem permite ca sectoarele esențiale, precum cel energetic, să devină vulnerabile în fața divergențelor geopolitice sau economice care contravin principilor noastre europene de concurență, transparență și piață unică”, a afirmat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Riscul cesiunii ulterioare a acțiunilor E.ON Energie România către entități non-UE
Ministerul Energiei subliniază că analiza documentației depusă de MVM relevă existența unor clauze contractuale care ar putea permite cesiuni viitoare ale participațiilor achiziționate de la E.ON Energie România către entități din afara Uniunii Europene sau către alte entități care nu sunt listate în documentele inițiale ale tranzacției.
Această deficiență contractuală poate facilita un transfer indirect al controlului către entități economice sau politice care nu respectă rigorile și standardele de conformitate stipulate de legislația europeană în domeniul energetic și transparența tranzacțiilor.
Accesibilitatea datelor personale pentru entități rusești
Ministerul Energiei a scos în evidență absența unor garanții legale și contractuale suficiente pentru protecția datelor companiei E.ON Energie România și a informațiilor personale ale celor peste 3 milioane de clienți români.
Aceste date ar putea deveni accesibile sau pot fi utilizate de alți parteneri comerciali ai grupului MVM, inclusiv entități din afara Uniunii Europene, în special rusești, cu care grupul colaborează.
Lipsa de transparență a cumpărătorului
Au fost semnalate declarații incomplete și o proveniență neclară a fondurilor MVM pentru această achiziție, ceea ce ridică semne de întrebare privind respectarea normelor europene în privința prevenirii spălării banilor și a regulilor concurențiale. De asemenea, este important să se evalueze valoarea tranzacției propuse.
Există informații potrivit cărora relațiile comerciale ale MVM cu companii controlate de Federația Rusă se bazează pe furnizarea de bunuri și servicii la prețuri care contribuie la o capitalizare indirectă a grupului cu fonduri provenite din afara Uniunii Europene.
Datele din documentația MVM privind reducerea consumului de gaze naturale contravin Strategiei Energetice a României și Programului de Guvernare 2024-2028, care vizează extinderea accesului populației la rețelele de gaz și valorificarea resurselor interne, subliniază Ministerul Energiei.
MVM a fost respinsă în Spania din cauza legăturilor cu Rusia
Analizând tranzacții similare, cum ar fi achiziția producătorului de trenuri Talgo în Spania, s-a constatat că acestea au fost respinse din cauza relațiilor MVM cu entități rusești și a influenței politice exercitate de guvernul ungar.
Acest exemplu ilustrează utilizarea achizițiilor strategice pentru a avansa interesele geopolitice ale Rusiei în diferite țări membre ale Uniunii Europene, conform Ministerului Energiei.
Notificarea Ministerului Energiei către Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) constituie un demers procedural prevăzut de legislația națională și europeană, care nu afectează principiul libertății economice, subliniază Ministerul Energiei.