Progres în domeniul clonării: Oamenii de știință reconstruiesc genomul unui mamut lânos
Acum 52.000 de ani, pielea unui mamut lânos siberian a fost supusă unor condiții extrem de reci, ceea ce a dus la înghețarea sa spontană și la conservarea unor fragmente de ADN, conform AFP.
Cercetătorii au folosit acest eșantion pentru a reconstitui genomul mamutului. Această descoperire ar putea oferi o mai bună înțelegere a speciilor dispărute și ar putea stimula eforturile de a le readuce la viață.
Până acum, eșantioanele de ADN vechi erau, în majoritate, fragmente incomplete, ceea ce limita capacitatea cercetătorilor de a extrage informații valoroase.
„Am demonstrat că, în anumite condiții, nu doar fragmentele de ADN se conservă, ci și aranjamentul lor inițial”, a declarat Olga Dudchenko, genetician la Baylor College of Medicine și coautor al studiului publicat în revista Cell.
Cunoașterea arhitecturii 3D a genomului este crucială pentru identificarea genelor active asociate cu anumite organe. Acest lucru va ajuta la înțelegerea funcției celulelor creierului în procesul gândirii, a celor ale inimii în bătăile cardiace și a celor ale sistemului imunitar în combaterea bolilor.
S-a crezut mult timp că informațiile despre organizarea ADN-ului se vor pierde inevitabil din cauza degradării rapide a particulelor foarte mici.
Cu toate acestea, acum aproximativ zece ani, o echipă internațională de cercetători a căutat o mostră antică în care organizarea 3D a ADN-ului ar fi rămas intactă, astfel încât să poată fi reconstruită cu ajutorul unei noi tehnici.
Căutările lor i-au dus la un eșantion de mamut lânos extrem de bine conservat, descoperit în nord-estul Siberiei în 2018.
Nu se cunoaște dacă aceasta femelă a murit în mod natural sau a fost vânată de oameni, însă unii indivizi par să o fi măcelărit, lăsând intactă pielea de la cap, gât și urechea stângă.
Foto: Planetfelicity | Dreamstime.com