Proiectul de lege privind Nordis a fost adoptat de Senat: Detalii importante / USR critică acțiunile PSD și coaliția guvernamentală

Senatul a adoptat luni proiectul de lege ce a fost inițiat ca urmare a scandalului Nordis, care prevede înregistrarea promisiunilor obligatorii în Cartea funciară, pentru a preveni situațiile în care același imobil este vândut mai multor persoane. Proiectul va fi discutat și votat în Camera Deputaților, care are ultimul cuvânt.
Legea a trecut cu 84 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 28 de abțineri.
Dacă va fi adoptată și în Camera Deputaților și promulgată de președinte, dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să înregistreze imobilele în Cartea funciară a promisiunilor obligatorii, astfel încât să se elimine riscurile de vânzare a acelorași apartamente către mai mulți cumpărători.
De asemenea, avansul pentru cumpărarea imobilelor va fi limitat la 15% la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, iar restul plăților se vor face pe etape: 25% la finalizarea structurii și 25% la finalizarea instalațiilor.
Fondurile vor fi direcționate într-un cont dedicat dezvoltării, iar avansul va putea fi utilizat exclusiv pentru construirea imobilului. În cazul în care banii obtinuti din avans sunt folosiți în alte scopuri, dezvoltatorul va fi penalizat cu o amendă de 1% din cifra de afaceri.
În plus, dacă clienții vin însoțiți de un avocat în momentul semnării contractului, vor beneficia de o reducere de 25% din onorariul notarului.
În situația în care un dezvoltator intră în faliment, atât cumpărătorii, cât și statul vor avea statut de „creditori privilegiați”, ceea ce înseamnă că aceștia își vor recupera banii înaintea altor creditori.
Proiectul urmează a fi analizat în comisiile din Camera Deputaților și apoi va fi votat în plen, iar în cazul unei aprobări, va fi trimis la președinte pentru promulgare.
Această inițiativă legislativă a fost propusă de parlamentarii PSD, având suportul întregii coaliții de guvernare.
Reacția USR: PSD și coaliția caută să se disculpe după scandalul Nordis
În timpul dezbaterilor din Senat de luni, parlamentarii din opoziție au criticat senatorii PSD, PNL, UDMR și Minorităților pentru insuficiențele legii, susținând că aceasta are scopul de a distrage atenția de la scandalul Nordis.
Senatorul USR Narcis Mircescu a menționat: „Avem Legea Nordis inițiată de PSD și cred că ar fi fost mai bine dacă ar fi început cu o demisie a domnului Ciolacu.”
De asemenea, senatorul AUR Nicolae Vlahu a adăugat: „PSD și coaliția încearcă să-și ascundă greșelile legate de scandalul Nordis. Nu avem nevoie de lux, ci de garanții clare pentru cumpărători și de responsabilități asumate de dezvoltatori pentru a preveni fraudele.”
În răspuns, cei care au inițiat legea argumentează că aceasta va îmbunătăți protecția pentru consumatori.
Contextul scandalului Nordis
În octombrie anul trecut, investigațiile realizate de Recorder au scos la iveală nereguli grave în cazul Nordis, o companie condusă de Vladimir Ciorbă, soțul fostei deputate PSD, Laura Vicol-Ciorbă. Se știa că milioane de euro au fost investite, însă multe dintre promisiuni nu au fost respectate, iar în clădirea construită, un hotel din Mamaia, existau dovezi că apartamentele au fost vândute repetat.
Ulterior, Laura Vicol a demisionat din PSD și din funcția de conducere a comisiei juridice a Camerei Deputaților.
Informații din G4Media au arătat că Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, și alți lideri ai partidului au fost transportați cu un avion privat închiriat de Nordis.
Pe 3 februarie, DIICOT a realizat percheziții la 70 de locații în cadrul investigației Nordis, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. La finalul audierilor, 11 persoane au fost reținute, inclusiv Laura Vicol.
Aceștia au fost ulterior arestați preventiv pe 5 februarie, dar contestațiile lor au fost admise, astfel că au fost eliberați pe 14 februarie.
Magistrații au stabilit că Vladimir Ciorbă, acționarul principal al grupului, să se afle sub control judiciar, iar Laura Vicol este investigată în libertate, fără restricții impuse.
Laura Vicol și Vladimir Ciorbă sunt acuzați că au deturnat zeci de milioane de euro din fondurile grupului Nordis, utilizându-le pentru vacanțe, călătorii cu avioane private și achiziții de bunuri de lux, banii provenind de la clienți care au plătit pentru apartamente pe care nu le-au primit.