Proprietarul unei locuințe din România a primit o compensare de peste 420.000 de euro după un incendiu. Cele mai mari 10 despăgubiri înregistrate în primele șase luni din 2024

Proprietarul unei locuințe din România a primit o compensare de peste 420.000 de euro după un incendiu. Cele mai mari 10 despăgubiri înregistrate în primele șase luni din 2024
Locuinta in flacari / Foto: Cateyeperspective / Dreamstime.com

Incendiile continuă să reprezinte principalele cauze de daune pentru locuințele asigurate în România. Cea mai mare despăgubire încasată în primele șase luni ale anului precedent de un proprietar afectat de un incendiu a depășit suma de 2,1 milioane de lei (aproximativ 422.000 de euro), conform unui anunț făcut joi de UNSAR, organizație care reprezintă 21 de asigurători, acoperind peste 90% din piața locală.

„Incendiul se menține pe primul loc într-un clasament al riscurilor care generează, în total, cele mai mari pagube locuințelor asigurate. Pe locul doi se află fenomenele electrice care pot afecta diverse bunuri din locuință, iar pe trei se află riscul de furtună, o problemă semnificativă anul trecut. Ultimele două poziții sunt ocupate de riscurile de grindină și explozie”, se arată în comunicatul UNSAR.

Uniunea nu a oferit detalii suplimentare despre cazul proprietarului care a primit cea mai mare despăgubire în urma incendiului, menționând restricțiile legate de concurență în privința colectării datelor.

Cele mai mari 10 despăgubiri pentru locuințe afectate de incendii – peste 1,7 milioane de euro

În plus, UNSAR a publicat la cererea unui outlet media un top 10 al celor mai ridicate despăgubiri acordate pentru locuințele asigurate și afectate de incendii în anul precedent. Valoarea totală a acestor despăgubiri depășește 8,5 milioane de lei (peste 1,7 milioane de euro).

Cea mai mare sumă acordată a fost de 2,1 milioane de lei (circa 422.000 de euro), urmată de o despăgubire de 1,7 milioane de lei, iar pe locul trei se află o plată de 980.000 de lei. În clasamentul despăgubirilor, ultima poziție este ocupată de o plată de 456.000 de lei.

“Aproape 2 din 10 locuințe din România sunt asigurate împotriva acestor riscuri care pot provoca distrugeri, în condițiile în care se înregistrează circa 19 incendii pe zi ce afectează locuințele,” a declarat Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative sunt disponibile pentru locuințele care beneficiază de o poliță obligatorie PAD, care nu acoperă riscurile de incendiu, ci doar trei riscuri naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren, cu despăgubiri maxime ce pot atinge 100.000 lei, respectiv 50.000 lei, în funcție de tipul locuinței asigurate.

Asigurările facultative oferă o protecție extinsă, având în vedere valoarea reală a imobilului și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi daunele cauzate de dezastre naturale și alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații generate de avarii în sistemele de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune asupra bunurilor electronice sau electrocasnice etc.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences