Rafila face dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Stimulatorul cardiac și proteza ortopedică erau colonizate cu bacterii preexistente

Rafila face dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Stimulatorul cardiac și proteza ortopedică erau colonizate cu bacterii preexistente
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul ședinței de guvern de la Palatul Victoria din data de 11 aprilie 2024., Foto: Lucian Alecu / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-o intervenție live la Antena 3, joi seară, Alexandru Rafila a informat despre vizita sa de miercuri la actorul Florin Piersic, oferind detalii referitoare la condiția sa medicală.

Răspunzând la întrebările jurnalistului Răzvan Dumitrescu, ministrul Rafila a evitat să critice sistemul de sănătate în contextul mutării repetate a lui Florin Piersic între 5 spitale în ultimele zile.

„Nu cred că este un aspect ce poate fi reproșat; există spitale multidisciplinare, există și opțiunea pacientului. Florin Piersic s-a tratat la Cluj, în spitale cu care este familiarizat, apoi a fost transferat la București pentru ca proteza să fie îndepărtată de medicul care a implantat-o. Am constituit o echipă multidisciplinară, iar în mod evident, pacientul va rămâne acolo în zilele următoare. Aceste dispozitive colonizate cu bacterii – cardiostimulatorul și proteza – vor fi eliminate pentru a favoriza o evoluție pozitivă”, a afirmat Rafila la Antena 3.

Ministrul l-a vizitat pe Florin Piersic în dimineața zilei anterioare, încurajându-l și observându-l optimist în ceea ce privește recuperarea.

„Este o persoană pozitivă și optimistă, iar acest aspect influențează evoluția ulterioară. Mulțumesc echipei de la Balș și personalului de ortopedie de la Foișor. Nu sunt specialist în ortopedie, iar această intervenție necesită câteva zile de internare la terapie intensivă, urmate de o săptămână pentru închiderea cicatricilor, după care va urma o perioadă de recuperare. Nu pot face previziuni în privința duratei acestui proces”, a mai adăugat Rafila.

Rafila răspunde: „Nu este o infecție dobândită în spitale”

Într-o altă declarație, tot joi seară, pe Digi24, Alexandru Rafila a subliniat că nu există dovezi că Florin Piersic s-ar fi infectat în timpul tratamentelor medicale.

„Nu avem de-a face cu o infecție dobândită în spitalele prin care a trecut în ultima lună, fie la Cluj, fie în București; infecția era preexistentă. Procedurile realizate – inclusiv lavajul protezei de genunchi la Cluj și extragerea stimulatorului cardiac la Institutul Inimii – au avut ca scop eliminarea infecției, deci nu putem discuta despre o infectare a pacientului în timpul acestor proceduri”, a explicat Rafila la Digi24.

Florin Piersic a fost transferat pe 9 mai de la Institutul „Matei Balș” la Spitalul Foișor din București pentru o intervenție de îndepărtare a protezei de la picior, care devenise o sursă de infecție, conform medicilor. Totuși, istoria medicală a actorului este mai complexă, iar sursa infecției nu a fost clarificată.

Ministrul Rafila admite subraportarea infecțiilor nosocomiale

Florin Piersic a fost internat la Spitalul Militar din Cluj la mijlocul lunii aprilie, iar la finalul lunii a ajuns la Institutul Inimii din Cluj, „unde a venit cu infecție”, conform unei declarații de la un medic al instituției. Spitalul Militar din Cluj a confirmat că pacientul nu a contactat infecția în spital.

Infecțiile asociate actului medical (IAAM), cunoscute și ca infecții nosocomiale, nu sunt specifice României, fiind întâlnite în spitale din întreaga lume. Totuși, mai mulți miniștri ai sănătății au recunoscut o tendință de a ascunde aceste infecții în spitalele românești, ceea ce duce la subraportare și la o informație inexactă oferită pacienților și familiilor acestora.

Acest aspect a fost recunoscut și de ministrul actual, Alexandru Rafila, care a declarat că în România se raportează doar „1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecții asociate asistenței medicale”, față de o medie europeană de 7%. „Am trecut de la 0,2% la 1%”, a mai spus Rafila într-o conferință de presă din octombrie 2022.

În cazul lui Florin Piersic, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a menționat că nu există certitudini cu privire la originea infecției. ”Nu știu dacă este o discuție despre branulă sau dacă este o problemă generală legată de riscul ca anumiți germeni, precum stafilococul, să cauzeze infecția”, a spus acesta.

Florin Piersic nu este primul caz notabil afectat de infecțiile nosocomiale din spitalele românești. Medicii susțin că, deși starea sa este serioasă, este stabilă.

În contrast, personalități precum Ion Caramitru, Iosif Sava sau Nicolae Mărășescu au pierdut bătălia cu infecțiile dobândite în spital.

Recomandari
Show Cookie Preferences