Raport Științific: Topirea ghețurilor din Antarctica va influența durata unui an ● NASA a anunțat instrumentele pentru misiunea Artemis III pe Lună ● SUA confirmă prezența gripei aviare în fermele de vite
Topirea ghețurilor din Antarctica va influența durata unui an ● NASA a anunțat instrumentele pentru misiunea Artemis III pe Lună ● SUA confirmă prezența gripei aviare în fermele de vite
Topirea ghețurilor din Antarctica și efectele asupra duratei anului
Încălzirea globală afectează planeta în multiple moduri, iar unul dintre acestea nu a fost studiat până acum. Un cercetător de la Institutul de Geofizică din California, Duncan Carr Agnew, a realizat un studiu care sugerează că topirea accelerată a ghețurilor din Antarctica va avea un impact asupra vitezei de rotație a Pământului.
Studiul acestuia, publicat în revista Nature, indică faptul că, dacă ritmul actual de topire continuă, nu va mai fi necesară ajustarea timpului universal prin extragerea unei secunde în 2026, cum era prevăzut, ci acest lucru s-ar putea realiza abia în 2029.
Deși o astfel de modificare a timpului poate părea nesemnificativă, pentru oamenii de știință reprezintă o problemă gravă, deoarece o schimbare chiar și de o secundă necesită o masă semnificativă pentru a influența rotația planetei, ceea ce subliniază gravitatea topirii ghețurilor de la Polul Sud.
Modificările de asemenea amploare au implicații majore în sectoare unde precizia temporală este esențială, cum ar fi comunicațiile și piețele financiare.
Potrivit autorului studiului, distribuția masei pe Pământ s-a schimbat din cauza topirii ghețurilor din Antarctica și Groenlanda, ceea ce a dus la variații în viteza de rotație a planetei.
Deocamdată, situația se limitează la extragerea unei secunde, avertizează Duncan Carr Agnew, dar recentele anomalii ale vitezei de rotație sugerează că modificările timpului universal ar putea deveni din ce în ce mai frecvente în viitor.
NASA anunță instrumentele pentru misiunea Artemis III pe Lună
NASA a desemnat trei instrumente științifice care vor colecta date despre mediul lunar și procesele geologice pe Lună, fiind cruciale pentru crearea unei baze permanente cu echipaj uman pe satelitul natural. Aceste date vor fi, de asemenea, esențiale pentru viitoarele misiuni de explorare pe Marte.
Primul instrument, Stația de Monitorizare a Mediului Lunar (LEMS), este un seismograf autonom care va monitoriza seismele lunare din zona polară, oferind totodată informații despre crusta și mantaua lunară, pentru a minimiza riscurile amplasării unei baze.
Al doilea instrument este LEAF (Efectele Lunare asupra Florei Agricole), care va studia impactul mediului lunar asupra plantelor, având scopul de a analiza creșterea acestora, fotosinteza și reacțiile la gravitația redusă și radiațiile.
Al treilea instrument, LDA (Analizorul Dielectric Lunar), va evalua capacitatea regolitului lunar de a conduce un câmp electric, având importanță în detectarea substanțelor volatile, în special gheață.
Oficialii NASA afirmă că aceste demersuri marchează începutul unei noi ere în colonizarea spațială, considerând aceasta prima misiune cu echipaj uman pe Lună după mai bine de 50 de ani, iar rezultatele vor oferi informații valoroase pentru domenii neexplorate anterior.
SUA confirmă prezența gripei aviare în fermele de vite
Recent, patru ferme din Texas și Kansas au raportat o afecțiune neobișnuită la vite, care a provocat îngroșarea și decolorarea laptelui recoltat. Analizele efectuate au revelat o variantă extrem de contagioasă a virusului gripei aviare (HPAI). Alte cazuri au fost observate și în New Mexico, dar numărul exact al fermelor afectate nu este clar.
Crescătorii de animale au asigurat că populația nu trebuie să se îngrijoreze, întrucât laptele afectat nu a fost niciodată destinat consumului uman și a trecut prin procesul de pasteurizare, care distruge virusul.
Cercetările din 1997 au confirmat că virusul gripei aviare poate infecta vitele, dar fără dovezi clare de infecție. Aceasta este prima dată când virusul a fost detectat în rândul bovinelor.
Oficialii din cadrul Departamentului Agriculturii din Texas monitorizează evoluția virusului și au promis că laptele contaminat va fi distrus.
În prezent, oamenii de știință analizează genomul virusului pentru a determina originea și modul de transmitere către vite, un caz fără precedent. Până acum, virusul gripei aviare (H5N10) a fost specificat doar în rândul unei ferme de capre din Minnesota.
Specialiștii au confirmat că virusul a fost depistat și la diverse specii de animale, inclusiv vulpi și leoparzi, demonstrând astfel capacitatea lui de a suferi mutații. Oficialii Departamentului Agriculturii au asigurat că nu va fi necesară sacrificarea masivă a animalelor, cum s-a întâmplat în cazul fermelor de păsări, având așteptări ca bovinele să se recupereze complet.
Pentru informații actualizate și curiozități din domeniul științei, urmăriți pagina noastră de Facebook de știință!
Sursa foto: profimediaimages.ro