Recuperarea stratului de ozon, în ciuda erupției vulcanice din Tonga

Recuperarea stratului de ozon, în ciuda erupției vulcanice din Tonga
Eruptia vulcanului Tonga, Foto: Captura YouTube

Stratul de ozon din atmosfera Terrei se află pe un drum favorabil spre recuperare pe termen lung, chiar și după devastatoarea erupție vulcanică din 2022 din Pacificul de Sud, conform anunțului Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), citată de agențiile Reuters și Agerpres.

Conform tendințelor actuale, se estimează că stratul de ozon va atinge din nou nivelurile din anii 1980, în jurul anului 2066 deasupra Antarcticii, 2045 deasupra Arcticii și 2040 la nivel global, a precizat agenția din subordinea Organizației Națiunilor Unite.

Deși erupția vulcanică din Tonga a cauzat o scurtă perioadă de scădere rapidă a ozonului deasupra Antarcticii, din cauza concentrațiilor crescute de vapori de apă din atmosferă, pierderile de ozon la nivel global au fost reduse, conform buletinului anual privind ozonul emis de OMM.

Stratul de ozon joacă un rol esențial în protejarea Pământului împotriva radiațiilor ultraviolete emanate de Soare, care pot conduce la cancer de piele și altor probleme de sănătate.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare în 1989, a fost un acord internațional menit să elimine treptat substanțele precum clorofluorocarburile (CFC) care afectează stratul de ozon. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că succesul acestui protocol este un puternic simbol de speranță într-o perioadă marcată de tensiuni în cooperarea multilaterală.

CFC-urile au fost, în mare parte, substituite cu hidrofluorocarburi (HFC), care nu deteriorează stratul de ozon, însă sunt gaze cu un impact puternic asupra efectului de seră, contribuind la schimbările climatice.

Statele membre implementează acum Amendamentul de la Kigali, adoptat în 2016, care se adaugă Protocolului de la Montreal. Acest amendament vizează reducerea treptată a producției de HFC-uri și are potențialul de a limita încălzirea globală cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în 2100.

China este cel mai mare producător de HFC-uri la nivel mondial, având o capacitate echivalentă cu aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon, dintre care aproximativ un sfert este destinat exportului.

Ministerul Mediului din China a anunțat că va publica în curând un plan pentru a controla mai bine producția de HFC. De asemenea, ca țară în dezvoltare, China are obligația de a-și reduce consumul de HFC-uri cu 85% în intervalul 2013-2045.

China a început să reducă cotele de producție și să combată producția ilegală, dar a subliniat că întâmpină în continuare provocări semnificative în procesul de eliminare treptată a HFC-urilor, care sunt utilizate pe scară largă în diverse industrii, multe dintre ele având dificultăți în găsirea unor alternative.

Recomandari
Show Cookie Preferences