Regele Charles împărtășește temerile sale legate de Coroana Sfântului Eduard în timpul ceremoniei de încoronare

Regele Charles împărtășește temerile sale legate de Coroana Sfântului Eduard în timpul ceremoniei de încoronare
Coroana Sfântului Eduard i-a fost pusă pe cap regelui Charles de Justin Welby, fostul Arhiepiscop de Canterbury, FOTO: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Într-un documentar recent, Regele Charles al III-lea a mărturisit că, în timpul ceremoniei sale de încoronare, a avut îngrijorări cu privire la stabilitatea coroanei Sfântului Eduard, care cântărește peste două kilograme, după ce aceasta i-a fost așezată pe cap, conform agenției AFP.

Coroana din aur masiv, împodobită cu pietre semiprețioase, reprezintă un simbol important al monarhiei britanice. Aceasta a fost folosită la încoronarea monarhilor englezi și britanici încă din secolul al XIII-lea.

Se consideră că versiunea originală a coroanei datează din timpul lui Eduard Mărturisitorul, un sfânt regal al secolului al XI-lea, fiind penultimul rege anglo-saxon al Angliei.

Coroana Sfântului Eduard utilizată pentru încoronarea regelui Charles al III-lea a fost confecționată în 1661, ca înlocuitor pentru coroana medievală care a fost fuzionată după execuția regelui Charles I în 1649, în timpul conflictului civil din Marea Britanie.

Această coroană a fost purtată ultima dată de regina Elisabeta a II-a în 1953, cu ocazia propriei ei încoronări. Coroana a fost scoasă din Turnul Londrei pentru a fi redimensionată pentru regele Charles III înainte de ceremonie.

Regele Charles își amintește emoțiile mamei sale în pragul încoronării

Regele Charles al III-lea a povestit, în cadrul documentarului care va fi difuzat în Canada de sărbători, că această coroană este atât de grea și înaltă, încât s-a pregătit în avans pentru a o purta.

„Există un sentiment de ușoară anxietate, în cazul în care s-ar clătina”, a declarat regele de 76 de ani. „Trebuie să privești înainte”, a adăugat el în documentarul Coronation girls, care ilustrează povestea a 12 femei din Canada invitate la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Regele a rememorat că își amintește „destul de bine” acest moment, în ciuda vârstei fragede de patru ani pe care o avea atunci. „Bunica mea îmi explica lucrurile”, a declarat monarhul britanic.

De asemenea, el a povestit că, înainte de ceremonie, regina Elisabeta a II-a se antrena pentru a purta coroana. „Mama mea obișnuia să poarte coroana în timp ce se pregătea, pentru că este esențial să te obișnuiești cu ea”, a adăugat el.

Documentarul este programat să fie difuzat pe 26 decembrie de către televiziunea PBS în Canada, iar în 2025 în alte țări.

Costurile încoronării regelui Charles

Recent, Guvernul britanic a anunțat că încoronarea lui Charles al III-lea, desfășurată în mai 2023, a generat cheltuieli de 72 de milioane de lire sterline pentru contribuabilii britanici.

Departamentul pentru Cultură, Media și Sport (DCMS), care a organizat aceasta ceremonie, a comunicat în raportul său anual că evenimentul a costat 50,3 milioane de lire sterline (63,6 milioane de dolari) pentru organizare, iar alte 21,7 milioane de lire pentru măsuri de asigurare a ordinii publice.

DCMS a menționat că a fost „un moment unic într-o generație, care a oferit oportunitatea întregii națiuni de a se reuni în celebrare și de a întări identitatea națională, prezentând Regatul Unit lumii.”

Comparativ, funeraliile reginei Elisabeta a II-a și evenimentele asociate din 2022 sunt estimate a fi costat 162 de milioane de lire sterline.

Recomandari
Show Cookie Preferences